Úvod > Články > Wi-Fi hot spot na cesty

Wi-Fi hot spot na cesty

Pokud se nám nelíbila poněkud zvláštní možnost nosit si osobní hot spot v ruksaku, na trhu je další možnost – hot spot v krabičce.

Potom už je všechno jednoduché. Krabičku napojíme do zásuvky (posloužit může i zdroj v autě) a každý do vzdálenosti 70 metrů se může bezdrátově připojit. Firmy, které podobná udělátka nabízejí, tedy zejména Kyocera, D-Link, Top Global a Junxion, se zatím nedohodly na tom, jak novinku nazývat. Je možné, že se uchytí název mobilní router, který propaguje firma Kyocera. Její krabička nese plné jméno KR1 EV-DO router. Router od D-Link zase D-Link DL-725 a jedná se o identický přístroj vyvinutý firmou D-Link, jediný rozdíl je ve způsobu prodeje. Zatímco D-Link si můžeme koupit přímo, Kyocera jej nabízí prostřednictvím providerů. Router od Top Global je designově zdaleka nejkrásnější a jmenuje se 3G Phoebus. Vedle povedeného designu se pyšní i nejjednodušším ovládáním, neboť nabízí automatickou konfiguraci.

Aby nebylo všechno tak jednoduché, budeme ještě potřebovat speciální PC kartu EV-DO. Ve Spojených státech ji nabízejí provideři Verizon, Cingular a Sprint. Pomocí této karty se připojíme do sítí mobilních operátorů. Mobilní router přenáší spojení ve formě signálu Wi-Fi, takže se ve formě Wi-Fi připojíme všude tam, kde máme signál pro mobilní telefon. Rychlost samozřejmě závisí na tom, jak je kvalitní signál, takže se ve městech pohybuje kolem rychlosti kabelového připojení až k k rychlosti DSL, mimo města jsme spíše u rychlosti dial-up.

Pokud kartu nemáme, mobilní router umožní připojení počítače také pomocí spojení Ethernet. Podle toho, od které firmy máme router, budeme mít i různý počet možnosti připojení. Musíme ale počítat s tím, že podobný provoz nás přijde dost draho, cena se pohybuje od 60 dolarů po 80 dolarů (pokud nemáme jiný plán od providera). Tady se právě uplatní výhoda routeru, protože i když EV-DO karta to dokáže sama, pokud pomocí routeru připojíme několik počítačů najednou, 60 dolarů se výrazně zlevní.

Proto není divu, že se o to zajímají spíše firmy, nabízející mobilní připojení. Tyto routery proto nalézáme třeba v autobusech nebo ve vlaku, kde nová služba slouží k nalákání cestujících a nahrazuje již dnes běžnou televizi nebo video.

Jelikož router může "cucat" napájení buď z auta nebo z baterie, můžeme se k internetu dostat i tam, kde není žádná elektřina nebo zásuvka, případně ve chvíli, kdy vypnou proud. Ani zde se ale nejedná o levnou záležitost, router od firmy Junxion stojí 600 dolarů a po pravdě řečeno by bylo lepší, kdybychom měli za tuto cenu přístup k modernější variantě 802.11g, nežli je použitá verze „b“. Kyocera se pyšní levnější cenou, a pokud využijeme současnou slevu, router pořídíme za 200 dolarů. Funguje ovšem pouze s kartami od firem Sprint a Verizon, zatímco ostatní podporují všechny karty na trhu. Na druhé straně ale router Kyocery pracuje i s mobily EV-DO, které připojíme pomocí USB.

Provideři přitom nejsou z novinky nijak nadšeni. Verizon tvrdí, že broadbandové připojení je myšleno pro jedinou periférii. O něco podobného se ale kabelové firmy snažily už dříve, nakonec ale musely ustoupit. Dnes má většina majitelů kabelového nebo DSL připojení domácí síť.

27. 2. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...