Úvod > Články > 128 Mb/s po telefonním drátu!

128 Mb/s po telefonním drátu!

Jistě jste se již setkali s nutností rychlého propojení s počítačovou sítí nebo jen se vzdáleným počítačem ve vedlejší budově. Tento problém je možné řešit mnoha způsoby (optika, laserový spoj, rádiový spoj), ale v případě, že požadujete vysokou rychlost, tak se dostáváte do problému s cenou, která je téměř vždy vysoká. Naštěstí existuje řešení, které Vás překvapí svou velmi nízkou cenou a jednoduchostí instalace.

PhoneLine Ethernet Bridge je zařízení, které umí přenášet data po jediném dvoudrátu až na vzdálenost 600 m rychlostí do 128 Mb/s.  Jedná se o uživatelsky velmi jednoduché zařízení dle standardu HomePNA 3.0.  Je možné připojit až 25 jednotek na jediný dvoudrát, protože jednotky sdílejí pásmo.

HomePNA

HomePNA je standard pro datové přenosy po telefonních rozvodech. HomePNA 1.0 definuje rychlost přenosu dat 1 Mb/s s metodou přístupu CDMA/CD. V podstatě se jedná o klasický ethernet s rychlostí 1 Mb/s. V roce 2001 vznikl standard HomePNA 2.0, který již definuje rychlost 10 Mb/s. V roce 2004 byl přijat standard HomePNA 3.0, který definuje rychlost připojení 128 Mb/s s možností zvýšení rychlosti až na 240 Mb/s s podporou QoS. HomePNA dovoluje současné použití datového a hlasového provozu bez vzájemného rušení. Toho je dosaženo použitím vyššího kmitočtového pásma jež se nachází mezi 5,5 MHz a 9,5 MHz a použitím přístupové techniky FDM (Frequency Division Multiplexing).  HomePNA tedy pracuje s frekvencemi oddělenými od hlasu. Tento princip využívá i DSL. V sytému HomePNA je podporováno maximálně 25 zařízení.

Najdete-li tedy ve vaší budově alespoň jeden pár vodičů, můžete začít okamžitě budovat vysokorychlostní datovou síť. Jednotka koexistuje s telefonními rozvody a nemá vliv na jejich funkci, a tak je možné po tomtéž vodiči vést telefonní hovory i datovou komunikaci.

Jednotky standardu HomePNA jsou ideální pro budování LAN a internetových připojení v obytných budovách, hotelích a technologických provozech. Stačí, aby potřebnými prostory vedl libovolný dvouvodič. Obvykle jde o aktivní nebo neaktivní telefonní linku, domovní zvonek nebo rozhlas po drátě. Využít však lze i koaxiální kabel, přičemž zařízení koexistuje i s příjmem CAT/TV. Známy jsou i realizace po naprosto netradičních "dvouvodičích" - zábradlí, stoupačky, parapety atd.

Maximální vzdálenost mezi dvěma jednotkami je 600 m (teoreticky až 1000 m). Signálová rychlost zařízení je až 128Mb/s a je adaptivní v rozsahu 4-128Mb/s. PhoneLine je absolutní novinka na poli komunikačních zařízení, která byla představena na veletrhu SUPERCOMM 2004.

PhoneLine je Ethernetovým mostem a nepotřebuje žádné nastavování! Stačí zapojit a funguje. Zařízení disponuje portem RJ45, pomocí kterého se realizuje připojení na běžnou síťovou kartu nebo např. do switche.

Praktické testy zařízení na okruhu 600 m nám ukázaly efektivní přenosovou rychlost 30 Mb/s (TCP/IP protokol). Při instalaci dalších jednotek na stejný vodič se dělí přenosové pásmo přibližně rovnoměrně.

Technická specifikace PhoneLine XL-HB128M  

  • 2 porty 10/100Base-TX, Auto-Negotiation (10/100 Mb/s) , IEEE 802.3u, switching
  • 2 porty RJ-11, pro připojení na dvouvodič (obvykle na tel. linku a aparát)   
  • až 25 vzájemně komunikujících jednotek na jediném páru vodičů
  • maximální vzdálenost mezi dvěma jednotkami 600 m
  • současný provoz s telefonním okruhem na stejném páru vodiče, koexistence s ADSL, ISDN, modemem
  • přenosová rychlost až 128Mb/s, automatické přizpůsobení rychlosti v rozsahu 4-128Mb/s
  • transparentní Ethernetový bridge, 2k MAC adres, dvě QoS fronty, tři typy CoS, paket do 1522B, podpora Flow control, broadcast storm filter
  • nezávislý na protokolech, operačních systémech, nepotřebuje žádný software
  • zpětně kompatibilní s HPNA 2.0
  • používané přenosové pásmo 4-21MHz v režimu HPNA 3.0, resp. 4-10MHz vůči zařízením HPNA 2.0
  • externí zdroj


Zařízení dle specifikace HomePNA 3.0


 






Příklad použití 1

Propojení dvou počítačů pro datové přenosy. Počítač vlevo je připojen přes zařízení HomePNA 3.0 do síťové karty. Jako přenosové médium je použit běžný telefonní rozvod. Počítač vpravo je připojen pomocí USB síťového adaptéru. Funkčnost pro hlasové přenosy je zachována.



 



Příklad použití 2

Spojení dvou nebo více počítačů pomocí telefonního vedení. Počítač vlevo je připojen k telefonnímu vedení, brána vlevo je také připojena k telefonnímu vedení, na bránu je dále připojen např. DSL modem (vlevo), který celé síti umožní přístup do internetu. Vpravo je do sítě HomePNA připojen most s připojeným přístupovým bodem, který umožní připojení bezdrátových klientů. Všechny počítače v systému pak mohou vzájemně komunikovat a přistupovat do internetu jako by byly připojeny pomocí klasické strukturované kabeláže.


 

Příště pro Vás připravujeme:

  • Datové přenosy rychlostí až 2 Mb/s po běžném dvoudrátovém vedení
  • Datové přenosy rychlostí až 14 Mb/s pro rozvodech elektrického vedení ( 220V )

Zdroje

www.homepna.org
www.atcresler.cz

17. 8. 2004

Autor:

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...