Úvod > Články > Neschopnost vlády podpořit rozvoj internetu vede k nesmyslným slibům

Neschopnost vlády podpořit rozvoj internetu vede k nesmyslným slibům

Vláda slíbila, že do 2 let zajistí možnost připojení k internetu s rychlostí vyšší než 256 kb/s celkem 80% populace. Protože takovou možnost mají uživatelé internetu již dnes, jedná se o slib poněkud nepovedený. Naštěstí na rozdíl od jiných populistických slibů nové vlády, neznamená tento výkřik další zadlužování příštích generací kvůli krátkodobé snaze zvýšit o několik procent popularitu současných vládních politiků.

Pro přesnost budu citovat ze zprávy ČTK: „Celkem 80 procent lidí v tuzemsku by mělo mít v roce 2006 možnost zřídit si vysokorychlostní internetovou přípojku. Počítá s tím nová vláda premiéra Stanislava Grosse v jednom z posledních návrhů svého prohlášení. Podle Petry Kocourkové z ministerstva informatiky to neznamená, že na konci funkčního období kabinetu budou mít čtyři pětiny obyvatel přístup na internet, ale pouze budou v dosahu některé technologie. Za vysokorychlostní vláda považuje připojení o rychlosti 256 kbit/s."

Podívejme se jak vypadají dnešní možnosti připojení k širokopásmovému internetu. Nejméně již od roku 2000 je možné kdekoliv v České republice instalovat obousměrný satelitní spoj s rychlostí dosahující až 2 Mb/s směrem k uživateli. Tuto možnost nabízí v České republice alespoň tři společnosti. Je pravdou, že satelitní internet není zejména kvůli relativně vyšší ceně doposud v ČR příliš rozšířen, a proto odpusťme členům vlády včetně ministra informatiky, že takovou technologii neznají.

Další možnosti připojení k rychlému internetu nabízí datová síť CDMA Eurotelu. Průměrné dosahované rychlosti by měly být dle Eurotelu 256 kb/s a podle našich měření dokonce dosahují rychlosti zhruba 300 kb/s. Touto technologií je již dnes pokryto 70% populace. I zde můžeme vládní politiky omluvit, protože v době dovolených a rozdělování různých funkcí v souvislosti s přípravou nové vlády nemuseli přes masivní kampaň Eurotelu v televizi, tisku a na internetu zaznamenat zprávu o této pro český internet revoluční službě.

A to jsme se ještě nedostali ke třem stávajícím nejvýznamnějším způsobům internetového připojení. ADSL, které je již dnes dostupné na 70% telefonních linkách, dosahuje rychlostí až 850 kb/s. Dalšími významnými způsoby připojení splňující vládní definici rychlého internetu jsou WiFi a kabelové přípojky. O jejich dostupnosti není přesný údaj k dispozici, ale velmi hrubým odhadem mají tyto technologie pro přístup k internetu společně dostupnost minimálně u 15% domácností. Je pravděpodobné, že i bez satelitních přípojek a datové sítě CDMA Eurotelu by byla dostupnost širokopásmového internetu velmi blízká vládou slíbeným 80%.

Naše nová vláda již od prvních kroků ukazuje, že je „velmi schopná“. Splnila svůj slib ještě dříve než jej vyslovila. Samozřejmě o rozvoj českého internetu se v minulosti zasloužily úplně jiné faktory něž podpora vlády (např. celosvětový pokles cen technologií, výrazné zkvalitnění obsahu). Vláda naopak rozvoj internetu brzdila, například zvýšením DPH. Opravdovou podporu internetu formou daňových zvýhodnění internetového připojení nebo počítačů mediální poradci našemu premiérovi nedoporučili. Určitou nadějí dává pouze zmínka ministerstva informatiky o finanční podpoře dostupnosti v řídce osídlených oblastech ze strukturálních fondů EU nebo „jiných vhodných tuzemských finančních zdrojů“, ale to je dostatečně neurčité prohlášení, aby šlo plnění takového slibu kontrolovat.

17. 8. 2004

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.