Úvod > Články > ADSL: Blýská se na lepší časy?

ADSL: Blýská se na lepší časy?

Možná jste již postřehli, že zanedlouho dojde k výraznému zrychlení ADSL přípojek. Zároveň budou některé varianty levnější a některé zcela zaniknou. Jedná se krok správným směrem?

Od prvního únorového dne začne platit nový velkoobchodní ceník ADSL Českého Telecomu. Z něj lze vytušit mnohé změny i budoucí vývoj cen. Díky tomuto zveřejnění vzniklo dostatek prostoru na spekulace o výsledku pro koncového zákazníka. Faktem zůstává, že se patrně dostáváme do další fáze vývoje ADSL v České republice, a že se snad trochu přibližujeme vyspělým zemím, kde je téměř neomezený broadband dostupný pro každého.

Není broadband jako broadband

Broadband je dle definice širokopásmový internet s obvykle vysokou přenosovou rychlostí. V zahraničí je pak nabízen za cenu přístupnou i chudším vrstvám populace. Tato definice u nás měla vlastní podobu. Například ADSL přípojky 128/64, případně i 256/64 mají s broadbandem společný jen technologický základ. O vysokých rychlostech nelze hovořit, navíc byly (a de facto stále jsou) pořádně přiškrceny FUP, který je deklasoval na lepší dial-up. V zásadě šlo o východisko pro lidi, kterým se běžný dial-up přestal vyplácet. Od 1.2.2006 bude nabízena minimální rychlost 512/128, která už se pohodlně vejde do zahraniční definice širokopásmového internetu.

Věštění z kávové sedliny

Všechny spekulace o podobě nové verze nabídky ADSL vycházejí z velkoobchodního ceníku Českého Telecomu, co ale budou změny v důsledku znamenat pro koncové zákazníky, je ve hvězdách. Volný byl prvním providerem, který oznámil alespoň nějakou informaci a již před zahájením platnosti nového velkoobchodního ceníku nahrazuje původní nabídku 256/64 novou a dvojnásobnou 512/128. Zajímavostí je, že za stejnou cenu – tedy 399 Kč bez DPH. Současně zrušil FUP (tak, jak se k tomu zavázal již před časem) a za uvedenou sumu máte k dispozici 2 GB. Za každé započaté 3 GB nad limit zaplatíte 199 Kč bez DPH.

S čím přijdou ostatní?

Je jasné, že striktně postavený velkoobchodní ceník nedává ke konkurenčnímu boji přílišný prostor. Uveřejněná nabídka Volný 512 je tak přepisem velkoobchodní nabídky Českého Telecomu (když pominu zhruba stokorunový rozdíl pro Volného). V této souvislosti bych rád upozornil na dva podrobné články – tento se zaměřuje na nabídku služeb Volný - a tento na celkové pojetí nové nabídky Českého Telecomu.

Zajímavější bude sledovat providery, kteří nejsou napojeni na konektivitu dodávanou od Českého Telecomu. Hovořím zejména o ADSL nabídkách Radiokomunikací a Nextry, které díky výbornému poměru cena/výkon získaly mnoho příznivců, potažmo uživatelů. Pokud nezareagují, může se stát, že část uživatelů přejde opět pod „křídla“ Českého Telecomu. Dalším případem jsou sídlištní kabelové sítě, které už se svou současnou nabídkou přestanou být pro některé uživatele zajímavé.

Co získá uživatel?

Stávajícím uživatelům se mnohonásobně zvýší rychlost připojení. Pokud jste například vlastnili připojení 512/128, bude vám během nějaké doby (otázkou je jaké) převedeno na 2048/256 – download se tedy zvýší 4x, upload 2x. Jak ale z měření na DSL vyplývá, se zvyšováním rychlosti klesá (poměrově) skutečná dosahovaná rychlost. Takže uvedené násobky budou patrně nižší. Největší otazník visí nad datovými limity a FUP.

Pokud budou vycházet z principu „v ceně máte několik GB, po překročení limitu platíte“, přibude uživatelům starost s kontrolou datového trafficu. A kdo na tom vydělá? Samosebou Český Telecom a do jisté míry i provideři, kteří mají na datových balíčcích určitou marži. Jde ale o spekulace, v této oblasti se možná dočkáme různých nabídek ve snaze vytvořit alespoň trochu konkurenceschopnou nabídku pro koncové zákazníky.

Závěrem

Osobně hodnotím zrychlení ADSL jako krok správným směrem, neboť i uživatelům, kteří balancovali na hranici broadbandu, se zpřístupní mnoho služeb (VoIP, VOD apod.). Otázkou ale zůstává, jak dalece je budou moci využívat, pokud bude aplikováno zpomalovací FUP nebo draze zaplacená nadlimitní data.

18. 1. 2006

Autor: David Procházka

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...