Úvod > Články > WebODF: prohlížení a editace ODF dokumentů on-line

WebODF: prohlížení a editace ODF dokumentů on-line

WebODF je projektem Document Foundation, který by měl otevřeným formátem, jaký používají LibreOffice, dostat do webových a mobilních aplikací a tím pomoci v souboji s MS Office. Umožňuje zobrazení (a v budoucnu i editaci) ODF souborů on-line nebo prostřednictvím programu třetích stran.

Klasické kancelářské balíky to dnes mají složité a své o tom ví i zdaleka nejpopulárnější výrobce z nich Microsoft. Trh s domácími uživateli je téměř nezajímavý, protože software buď ukradnou, nebo alespoň používají bezplatný, a také firmy se už začínají dívat, zda jim cloudové technologie nenabídnou něco navíc. Oním bonusem může být nižší cena, lepší on-line spolupráce více uživatelů nebo přístup odkudkoli, kde je internet.

Nedá se říci, že by vývoj tohoto segmentu úplně přešlapoval na místě, ale pokud porovnáme energii, kterou Microsoft vložil do instalovaných Office 2013 oproti verzi z roku 2010, s tou, kterou vynakládá na své cloudové řešení Office 365, tak je zřejmé, jaká je atraktivita celého segmentu.

LibreOffice si navíc je vědom toho, že jeho ODF je – přes svoji dokumentovou otevřenost – mnohem méně populární, než OOXML, které využívá Microsoft. Jestliže on-line nástroje nebo i aplikace v mobilních telefonech s nějakými dokumentovými formáty pracují, není to ODF, ale právě formát Microsoftu.

Co je WebODF

Uživatel LibreOffice tak byl zásadním způsobem omezován, což může mít vliv na rozšíření formátu do řady sektorů. Například v oblast CRM nebo spisové služby jsou náhledy formátů a možnost rychlé jednoduché edice zcela zásadní. Document Foundation, která zodpovídá za vývoj kancelářského balíku, se tak rozhodla situaci změnit a představila WebODF.

Jen pro dokreslení kontextu je třeba uvést, že společným úsilím OpenOffice.org a LibreOffice mělo být původně uvedení webové verze kancelářského balíku (tedy taková, která by využívala AJAX či HTML5 a ne služby typu RollApp), která je zatím v nedohledu a je otázkou, zda vůbec, nebo kdy se podaří dokončit. Místo ní byla uvedena JavaScriptová knihovna WebODF, která umožňuje používat ODF kdekoliv na webových stránkách nebo v libovolných aplikacích.

Prakticky to funguje tak, že vývojář nepotřebuje implementovat vlastní prohlížeč souborů, ale jen použije tuto knihovnu, jeho program nebo web následně dokument korektně zobrazí. Právě korektní zobrazení dokumentů bylo jednou z hlavních motivací, neboť alternativní služby v této oblasti zatím poměrně selhávají. Zatímco textové formáty jsou zobrazovány již dnes ve WebODF bez potíží, v případě grafů je situace podstatně horší a knihovna zatím obsahuje velké množství chyb.

WebODF toho ale umí více – nejen, že bude možné dokumenty rychle a přesně zobrazit – a to také úplně stejně jako PDF soubor v integrovaném prohlížeči ve Firefoxu, ale také jej editovat. Prozatím se počítá alespoň se základními funkcemi – vyplnit formulář, dopsat dopis, pracovat s komentáři. To vše zatím funguje jen pro ODT a editační funkce jsou i v něm velice skromné. V budoucnosti se počítá jak s jejich rozšířením, tak také s podporou zbývajících dvou klíčových formátů ODS a ODP.

Pokud by takový koncept fungoval, může se stát zajímavou konkurencí jako pro Google Dokumenty, tak také pro Office 365. Dohání jejich velkou výhodu – možnost on-line práce s dokumentem a jeho rychlé zobrazení a přidává řadu dalších. Každý vývojář může ve své aplikaci přidat libovolné funkce a nástroje, dokument je na provozovateli technologie nezávislý, data jsou někde uložena v „rozumném formátu“, který lze strojově zpracovávat atp.

První implementace

Jelikož jde o řešení z řady důvodů zajímavé a přitažlivé, tak se již objevily první implementace. WebODF není jen názvem knihovny, ale také aplikace pro Android, která slouží jako základní prohlížeč. Oproti webové verzi nenabízí možnost editace, avšak disponuje optimalizovaným prostředím pro prohlížení na malých obrazovkách a umí vyhledávat dokumenty v příslušném formátu, které jsou v telefonu či tabletu uloženy. Takový prohlížeč je jistě potřebným a užitečným nástrojem, ale ke kancelářskému funkčnímu balíku má daleko.

Objevily se také první implementace do groupware nástrojů, jako je Tiki Wiki CMS Groupware či Zarafa, tedy v systémech, kde je zobrazování dokumentů jednou ze základních funkcí. Jakékoli zlepšení komfortu uživatele je dobrou konkurenční výhodou. Očekávat lze také implementace do redakčních systémů a dalších aplikací, které mají modulární výstavbu a podporují plug-in.

Cesta, nebo ohrožení?

Celý koncept WebODF na první pohled vypadá velice přitažlivě – ušetří spoustu práce vývojářům, podpoří rozvoj CRM systémů či groupware, prohlížení dokumentů v okně prohlížeče bude pohodlné a snadné atp. Jde rozhodně o cestu, která se jeví jako smysluplná, zajímavá a nabízí možnost určitého odlišení se od konkurence.

To ale neznamená, že by byla zcela neproblematická. Prvním zádrhelem může být skutečnost, že dříve nebo později bude WebODF konkurovat jednomu z klíčových donátorů Document Foundation – tedy Google a jeho Drive. Je otázkou, jak se tyto dva subjekty dokážou domluvit, nebo třeba zda Google této technologie ve svých nástrojích umně využije. Osobně se domnívám, že tato překážka nebude reálná dříve než za rok, než se knihovna etabluje.

Otázkou je, zda nadace disponuje nyní dostatečnou kapacitou na to, aby takový ambiciózní projekt byla schopna dotáhnout do cíle. LibreOffice 4.3 oproti předchozí verzi nabízí jen minimální rozdíly a velkých nových funkcí jsme se již nedočkali relativně dlouho.

Vývoj bude vyžadovat zdroje a není jasné, zda právě v současném týmu jsou, aniž by ohrozily alespoň nějaký vývoj hlavního kancelářského balíku, který by měl ze zmíněné technologie těžit.

Problémem může být také obrovské množství chyb a nedodělků, se kterými se WebODF potýká. Pokud se je nepodaří rychle odstranit, je dobře možné, že v něj klienti, kteří jej začnou nadšeně využívat, postupně ztratí důvěru a zůstanou u funkčních a osvědčených technologií. Jde tak o zajímavý projekt s velkými možnostmi, ale současně nezanedbatelnými riziky pro celou Document Foundation.

14. 8. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.