Úvod > Články > Filmy v mobilu realitou

Filmy v mobilu realitou

Americký mobilní provider Sprint ohlásil ve spolupráci se společností MSpot zahájení služby MSpot Movies, která jako první nabízí streaming celých filmů na mobilní telefony.

Filmy je možné získávat ve dvou formách – s menší šířkou pásma pro zákazníky služby Vision u nabídky CDMA 1x, a v plné kvalitě pro zákazníky služby 3G Power Vision, která využívá sítě EVDO.

Nabídka filmů

Zatím je v nabídce pouze 10 filmů, z nichž nejnovější je Short Circuit, který pochází z roku 1986, některé pocházejí až ze čtyřicátých let. Podle slibů firmy MSpot by se nové filmy měly objevovat každý týden. Důvodem výběru starších filmů jsou podle CEO firmy MSpot Daren Tsui obtíže se získáváním autorských práv. Novější filmy budou k dispozici až ve chvíli, kdy studia vyčerpají zisky z televize, prodeje DVD a videopůjčoven. To by se ale ve chvíli, kdy se celý projekt úspěšně rozjede, mělo změnit, neboť Tsui optimisticky očekává, že hollywoodská studia změní názor. Ve stádiu vyjednávání jsou práva k dalším 380 filmům.

Kolik za to?

Za tuto službu zaplatí zákazníci 6,95 dolaru měsíčně. Filmy je možné stahovat po jednotlivých kapitolách v úsecích, jejichž stažení trvá zhruba pět minut. Nabídka je rozdělena na 7 různých žánrů, vedle samotných filmů se objevují i hudební koncerty.

Technické podmínky a další nabídka

MSpot využívá vlastní mediální přehrávač a technologii, která umožňuje nečekaně kvalitní záznam. Filmy je možné prohlížet na osmi typech mobilů firmy Sanyo a na šesti typech mobilů firmy Samsung.

Oba systémy současně nabízejí i televizní programy, v nabídce je celkem 34 různých kanálů, a rádio. Rádio existuje ve dvou verzích, jako MSpot Radio, kde si vybíráme jak hudební, tak i mluvené pořady včetně předpovědi počasí a zpráv, nebo MSpot Music, kde se jedná výhradně o 25 hudebních kanálů, které jsou bez reklam. Přenos rozhlasových pořadů byl zahájen v dubnu tohoto roku. V listopadu byla nabídka vylepšena o stereozáznam a rychlejší přenos využívající technologie AAC-Plus. Slib nabídnout do konce roku 2005 celkem 50 kanálů ale dodržen nebyl. Ve všech případech se jedná o přímý streaming, pořady nejsou ukládány na firemním serveru.

K tomu, kolik ale uživatel za stáhnutí a prohlédnutí filmu vlastně zaplatí, se z celkem pochopitelných důvodů Sprint zatím odmítá vyjádřit, neboť měsíční poplatek pokryje pouze připojení k systému a za stažení dat se bude platit zvlášť.

Celý systém zahájil provoz již před měsícem, ale Sprint jej ohlásil teprve minulý týden.

19. 12. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...