Úvod > Články > Open source se ve státní správě daří

Open source se ve státní správě daří

Open source postupně překonává předsudky o nespolehlivých a špatně použitelných řešeních. Plně jej podporuje například město Mnichov, ale zastání má také ve Francii. Šetří prostředky a posouvá služby směrem kupředu.

Open source aplikace se stále u řady lidí těší pověsti nespolehlivého, nikým negarantovaného produktu nevalné kvality bez možnosti technické podpory či servisu. Situace je ale jiná a postupně to začíná docházet také státním správám v nejrůznějších státech světa. Mezi nejznámější zastánce patří Mnichov, který používá linuxovou distribuci Mint.

V nejbližší době by město chtělo rozjet jinou zajímavou akci, totiž propagaci Lubuntu (Ubuntu s LXDE), a to nejen vysvětlující kampaní, ale také rozdáním asi 2 000 instalačních CD. Motivace je jasná – stát má zajišťovat komplexní bezpečnost svých obyvatel a s končící podporou Windows XP by se řada z nich mohla dostat do problémů.

Útoky na tyto osobní počítače přitom mohou znamenat nejen určitý diskomfort uživatelů, ale také ekonomické či bezpečnostní riziko, čemuž se chce Mnichov vyhnout. V neposlední řadě jde samozřejmě o populární a médii kvitované rozhodnutí. Zda jej budou následovat další správní subjekty, není jasné.

Také ve Francii se zdá, že se open source řešením daří. Ministerstvo zahraničí používá LibreOffice, systém Afresco a řadu dalších nástrojů, podobně je na tom i ministerstvo zemědělství. Také zde je motivace nasnadě – cílem je ušetřit peníze na nákup licencí a provoz IT. Vedlejším produktem je pak podpora otevřených formátů, což je možné také kvitovat.

Podobné technologie používá v Evropě již řada států a lze říci, že může jít o nejen úsporná opatření či populistická gesta, ale šetří náklady řadě firem a umožňuje snazší vývoj a sdílení jednotlivých komponent e-governmentu. Otevřenost formátů a podpora open source technologií se tak stále více jeví jako ekonomická nutnost a standardní, racionální politika správních celků nejrůznější úrovně.

17. 7. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Digitální Česko 2.0: přešlapování na místě

Vláda vzala na vědomí zprávu o plnění agendy Digitální Česko 2.0 s tím, že je splněno 14 bodů ze 17. Bližší pohled...

 

Přešlapování okolo zdravotnické informatiky

Zdravotnictví představuje nepochybně jednu z nejlukrativnějších oblastí, se kterými se lze v současném světě...

 

Estonsko jako vzor v eGovernmentu

Estonsko je země s téměř 1,4 milióny obyvatel, která jako první prošla rozsáhlým kybernetickým útokem. A je také je...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...