Úvod > Články > Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Již 28. října vyjde nová verze Ubuntu a připraví celou řadu zajímavých novinek. Těšit se tak můžeme na integraci webových služeb, nové Unity či integraci webového obchodu Amazon.

Nová verze Ubuntu, které je stále nejpopulárnější linuxovou distribucí, je již za dveřmi, a tak jistě neuškodí, když se podíváme na některé novinky, které pro nás její tvůrci připravili. 

Hodně se hovoří o tom, že skončí Unity 2D. Důvod je poměrně jednoduchý – vývoj dvou relativně samostatných rozhraní je drahý, a tak 3D varianta dostane možnost pro akceleraci užívat procesor. Zajímavé je, že ač by měla změna poškodit především počítače s procesorem Atom, Ubuntu jako celek je v nové verzi na nich údajně rychlejší. Celé Unity přitom prošlo ve vývoji relativně velký kus cesty a grafická zlepšení jsou vidět na každém kroku.

Druhou výraznou změnou je integrace webových služeb, které se budou moci chovat úplně stejně, jako instalované aplikace. Budou moci být v nabídce programů, spouštět se přes HUD atp. Mezi instalovanými a online aplikacemi by tak neměly být velké rozdíly. S tím souvisí také další krok, který jistě vzbudí emoce – do systému bude integrovaný obchod Amazonu, přes který bude možné kupovat knihy, hudbu a další obsah. Podle tvůrců se zvýší pohodlí uživatelů a současně bude prostor pro získání většího množství finančních prostředků.

Další změny jsou spíše kosmetické, ale přesto mohou potěšit. Především jde o dodatečné informace v Dash ke všem dokumentům, což by mělo zvýšit komfort vyhledávání. Drobnými změnami prošla také přihlašovací obrazovka, centrum softwaru či nástroj na správu aktualizací.

Poslední skupina změn se pak týká především lepší integrace jednotlivých aplikací do systému, takže například LibreOffice by měl být rychlejší a hezčí. Samozřejmostí budou nové verze jednotlivých aplikací. Od mateřského projektu se vyčlenilo GNOMEbuntu, které bude využívat samotné Gnome bez Unity nástavby.

Jak je vidět, po trochu nudné poslední verzi, což bylo dáno tím, že vyšla jako dlouhodobá, se přece jen rýsuje určitý progres, který by mohl být zajímavý. Zatím je možné instalovat jen zkušební verze, ale 18. 10. bude ke stažení finální verze, a to také ve formě upgrade.

11. 10. 2012

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Pozor: Mnohé verze Skype přestanou brzy fungovat

Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli co nejdříve stáhnout nejnovější verzi, Microsoft totiž přestane...

 

Sebekvantifikace: fenomén nového životního stylu

Víte, kolik jste včera uběhli, jak dlouho potřebujete spát nebo co všechno děláte ve své pracovní době? To jsou jen...

 

Vyšel Linux Mint 12: Systém zdarma populárnější (možná) než Ubuntu

Na světě je nová verze linuxového operačního systému Mint. Verze s číslem 12 přináší řadu novinek, ale podstatné je...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.