CDMA od Eurotelu bylo v posledních měsících napjatě očekáváno zejména ze strany zájemců, kteří nemají na svých telefonních přípojkách dostupné ADSL a nemají ani jiný finančně dostupný způsob trvalého internetového připojení s rozumnou rychlostí. Pro ty znamená nástup služby Eurotel Data Expres malou revoluci. Uživatelé ADSL, kabelového internetu a mnohých bezdrátových sítí však své pevné internetové připojení měnit nebudou."/>CDMA od Eurotelu bylo v posledních měsících napjatě očekáváno zejména ze strany zájemců, kteří nemají na svých telefonních přípojkách dostupné ADSL a nemají ani jiný finančně dostupný způsob trvalého internetového připojení s rozumnou rychlostí. Pro ty znamená nástup služby Eurotel Data Expres malou revoluci. Uživatelé ADSL, kabelového internetu a mnohých bezdrátových sítí však své pevné internetové připojení měnit nebudou." />
Úvod > Články > Eurotel Data Expres v praxi: až 750 kb/s

Eurotel Data Expres v praxi: až 750 kb/s

Spuštění mobilní datové sítě CDMA od Eurotelu bylo v posledních měsících napjatě očekáváno zejména ze strany zájemců, kteří nemají na svých telefonních přípojkách dostupné ADSL a nemají ani jiný finančně dostupný způsob trvalého internetového připojení s rozumnou rychlostí. Pro ty znamená nástup služby Eurotel Data Expres malou revoluci. Uživatelé ADSL, kabelového internetu a mnohých bezdrátových sítí však své pevné internetové připojení měnit nebudou.

Připomeňme si jaké základní parametry nejčastěji rozhodují při volbě internetového připojení domácností a menších firem. Zcela nepochybně je na prvním místě posuzována cena. Pro velkou část zájemců o rychlý internet jde vlastně o jediné kritérium. Cena Eurotel Data Expresve výši 899 Kč měsíčně bez DPH jasně potvrdila očekávání, že nebude výrazně cenově konkurovat ADSL nabízenému v síti mateřské společnosti. Nejvýhodněji bude vycházet pořízení služby Eurotel Data Expres při závazku na 12 měsíců, kdy uživatel zaplatí dotovanou cenu za modem ve výši 1 495 Kč vč. DPH a 1 782 Kč vč. DPH za aktivaci. V této souvislosti stojí za zmínku, že dnes Český Telecom začal poskytovat ADSL 256/64 pod obchodním názvem Internet Expres Start za cenu 520 Kč bez DPH měsíčně pro první dva měsíce provozu. 

Dalším posuzovaným kritériem je kvalita připojení, kterou však neurčuje pouze deklarovaná rychlost. Podstatné jsou i stabilita dosahované rychlosti a doba odezvy. Eurotel Data Expres nezklame uživatele zvyklého na pomalý dialup, který nepotřebuje pro používané aplikace rychlou dobu odezvy. Rychlost garantovaná sice nebude, ale měla by se v průměru pohybovat na úrovni 256 kb/s. Zpočátku než dojde k většímu zatížení sítě by rychlost mohla být dokonce i podstatně vyšší, což dokazují první měření pomocí speedmeteru DSL.cz, kdy se průměrná rychlost pohybuje v rozsahu 350 až 400 kb/s. Nejvyšší dosahované rychlosti přesáhly 750 kb/s. Služba však nebude vhodná pro aplikace typu hraní online her nebo přenosu hlasu přes internet (Voice Over IP) kvůli době odezvy, která bude oproti ostatním druhům připojení pravděpodobně delší. I kdyby bylo možné dobu odezvy technicky snížit, není příliš v zájmu provozovatele, aby uživatelé telefonovali přes internet například za desetinové ceny než nabízí ve svých tarifních hlasových programech. Pro některé uživatele je nepříjemnou zprávou, že služba nebude z počátku nabízena s pevnou IP adresou.

Velkou neznámou zůstává aplikace Fair User Policy. Přestože v obchodních podmínkách se s ní počítá, na dnešní společné tiskové konferenci Českého Telecomu a Eurotelu ji nebyl nikdo schopen popsat se zdůvodněním, že obsahuje příliš složitý algoritmus. Jedinou konkrétní informací bylo, že pokud nebude docházet k přenosům dat, dojde po 2 dnech k přerušení připojení do datové sítě a uživatel se bude muset následně připojit znovu.

Obrovskou výhodou nabízené služby je dobré pokrytí území České republiky, které bude již od prvních dnů přesahovat 70% pomocí 160 základnových stanic. Důvodem je využití frekvenčního pásma 450 MHz, používaného pro starou NMT síť Eurotelu. Je tak možné připojit koncové zařízení i desítky kilometrů od základnové stanice. Určitým problémem je možné rušení NMT sítě v sousedních zemích, a proto v příhraničních regionech bude pokrytí horší. Rozsah pokrytí by se měl podle poptávky dále zvyšovat. 

Jako koncové zařízení bude zpočátku využíván pouze datový modem Gtran GPC 6420 s malou odnímatelnou anténou. V případě horšího signálu je možné použít anténu externí.  Modem bude připojený k počítači pomocí USB rozhraní. Možnost připojení pomocí USB jasně napovídá, že provozovatel nepočítal s větším využitím připojení služby Eurotel Data Expres do lokálních sítí. Na rozdíl od ADSL nebude možné aktivovat službu bez pořízení modemu.

Je dobře, že černé předpovědi o zákazu spuštění datové sítě CDMA se nepotvrdily. Český Telecom si dokázal dobře spočítat, že případný zákaz by nadělal velké množství přímých škod (méně klientů, menší konsolidované tržby) i škod nepřímých spojených se zhoršením pověsti celé firmy mezi zákazníky. Datová síť CDMA má dobrou šanci získat během krátké doby desítky tisíc spokojených uživatelů.

2. 8. 2004

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...