Úvod > Články > Mobilní internet dalších generací

Mobilní internet dalších generací

Přichází doba, kdy narůstá rychlost mobilního připojení k internetu na takové hodnoty, že nedávno revoluční CDMA je jako skomírající pradědeček. Sítě třetí generace poskytnou výborné zázemí pro široké okruhy zákazníků.

Historie mobilního internetu v ČR

Nebudeme zacházet do velmi dávných dob, jako první solidní služba, u které je mobilní připojení použitelné pro prohlížení webových stránek je jednoznačně HSCSD (High Speed Circuit Switched Data). Tuto technologii implementoval z českých operátorů pouze Eurotel a dosahuje rychlostí okolo 43 kb/s. Zpoplatněny nejsou data jako taková, ale čas strávený na internetu. Dalo by se směle říci, že tento krok se Eurotelu příliš nepovedl, za dveřmi již čekala technologie GPRS (General Packet Radio Service).

Té se ujali všichni operátoři, podpora mobilních telefonů je skvostná a rozšířená verze EDGE umožňuje dnes mnoha zákazníkům využívat solidně rychlý internet na mnoha místech ČR. První známkou zavádění 3G sítí bylo zprovoznění CDMA v síti Eurotel, právě přestavbou staré analogové sítě NMT na moderní datovou síť. Pokrytí je velice dobré a Eurotel byl na světě první operátor, který uvedl do praxe takto rychlé a mobilní připojení k internetu.

Současný vývoj

V dnešních dnech je nabídka mobilního internetu již poměrně obsáhlá a nabízí dostatečný prostor pro výběr služeb. Všichni mobilní operátoři nabízejí neomezené datové tarify pro GPRS/EDGE a všichni tři také neustále pracují na zlepšení pokrytí. Eurotel nabídl různé tarify CDMA (dle zvolené FUP), čímž službu de facto zlevnil. Operátor do budoucna slibuje nasazení modemu kombinujícího CDMA a GPRS či roaming služby v zahraničí. Mimo jiné nabízí Eurotel i kombinované tarify připojení s možností využít WiFi přístupových bodů.

Novinkou starou jen několik týdnů je zavedení služby Internet 4G od T-Mobile. Název působí jako by se jednalo o sít čtvrté, nikoli třetí generace – jde ovšem pouze o marketingový tah operátora. Síť funguje na standardu UMTS-TDD, nejde o síť určenou pro hovory, ale pouze pro rychlá data. Nejvyšší tarif, který je v nabídce T-Mobile poskytuje rychlost připojení 1024/256 kb/s za 1189 Kč. V této ceně je i možnost neomezeně surfovat pomocí GPRS/EDGE nebo WiFi AP od T-Mobile. Modemy pro Internet 4G jsou nabízeny od 1 Kč (dotovaná cena).

A co v budoucnu?

Křišťálová koule nabízí zamlžený pohled, víceméně nejasný. Jistotou zůstává, že Eurotel se chystá do konce roku spustit hlasovou 3G síť, o jejíž možnostech se dočtete v tomto článku. Co se mobilního internetu týče, během příštího roku operátor slibuje zavedení vysokorychlostního internetu na bázi technologie HSDPA, kterou razantně prosazuje i Nokia, takže je docela možné, že se dočkáme velmi rychlého internetu i na displejích mobilů. Technologické maximum HSDPA je zhruba 14,4 Mb/s a konečně se dočkáme i rychlého uploadu – maximálně 5,8 Mb/s (technologie HSUPA).

Závěrem

Nedá se zrovna říci, že se jedná o budoucnost špatnou, nehledě na to, že většina uživatelů internetu ještě donedávna fungovala na připojení pod 100 kb/s (hlavně v domácím prostředí). Důležitá bude kvalita služeb, ceny a omezení, která operátoři stanoví. Oskar změnou na Vodafone může také pouze získat a předvést v oblasti 3G sítí nečekaný nástup.

9. 11. 2005

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...