Úvod > Články > Gigantický hotspot v zapadlém Oregonu

Gigantický hotspot v zapadlém Oregonu

Zatímco většina amerických měst marně bojuje s přesilou telefonních společností o možnost nabídnout svým občanům levný nebo dokonce neplacený přístup k internetu, v zapadlé a téměř liduprázdné části Oregonu existuje gigantický hotspot, který pokrývá 700 čtverečních mil.

Podobné projekty, navržené v řadě amerických velkoměst, narážejí na zuřivý odpor telefonních a kabelových společností, které sypou miliony dolarů do kapes zákonodárcům ve snaze podmáznout vznik zákonů, které by podkopaly konkurenci. Ve Philadelphii, kde nakonec zvítězila společnost EarthLink, se jedná o Pyrrhovo vítězství, neboť nový zákon výrazně snižuje možnost, že by se něco podobného mohlo podařit v jakémkoliv jiném městě celého státu.

Stačí si vybrat údajně nevýdělečnou oblast

V Oregonu je to ale jinak, místní telefonní společnost Qwest Communications International viděla v celé oblasti tak nepatrnou možnost zisku, že nabídce podnikatele Freda Ziariho nijak neodporovala, a ten nečekaně rychle vybudoval vlastní investicí 5 milionů dolarů velký hotspot. Ten je pro běžné uživatele zdarma, Ziarimu se investice vrací smlouvami s 30 městy a s většími podniky. Příkladem může být okres Morrow Country, který platí 180 000 dolarů ročně.

O něco podobného se jen ve Spojených státech pokusilo několik set měst, ve většině případů se to žádnému nepovedlo, a vyjímky lze spočítat na prstech jedné ruky. A to mezi ně ještě patří městečka zanedbatelné velikosti, jako třeba Chaska ve státě Minnesota.

Díky evakuačnímu zákonu

Ziari zkombinoval klasický Wi-Fi a WiMax, vybudoval systém věží, které jsou od sebe vzdáleny od 400 metrů až po několik mil, a celý systém funguje k všeobecné spokojenosti.

Nutno ale přiznat, že k rychlému schválení přispěla i poněkud neobvyklá situace  v blízkosti města Hermiston je jedno z největších skladišť chemické munice z dob Studené války. A nejedná se o maličkost, ve skladištích je ukoženo 220 605 kusů chemické munice a 3500 tun jedovatých plynů.

Podle federálních zákonů musí místní vlády zaručit evakuační plány pro případ katastrofy, a velký hotspot se k tomu náramně hodil. Díky němu mají odpovědní pracovníci v oblasti obklopující skladiště Umatilla Chemical Depot laptopy s Wi-Fi a jsou připraveni na dálku ohodnotit případný únik jedovatých plynů a řídit evakuaci. Stejný systém řídí i dopravní signály a nápisy na billboardech, které by informovaly o evakuaci.

1. 11. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...