Úvod > Články > Balón-Fi: Novinka na nejen broadbandovém nebi

Balón-Fi: Novinka na nejen broadbandovém nebi

Dobře, tak jsme si tu povídali o využití broadbandu na letištích, v letadlech, ale novinkou je nedávno otestovaná možnost využít broadband i při letu balónem – ano, myslí se ten velký, s cestovním košem, jak se do něho hořákem pumpuje horký vzduch a při různých slavnostech sem tam brázdí nebe.

Podle BBC se zkouší možnost, jak využít broadband nejen v balónech, ale třeba i bezmotorových letounech, nejen samozřejmě pro příjem (kdo by tam nahoře chatoval z notebooku, že?), ale i jako možnost přesměrování signálu na pozemní stanice, protože ve vzduchu nejsou žádné přirozené bariéry. Při zatím posledním pokusu byl balón ve výšce 24 kilometrů po dobu devíti hodin a s udrženou rychlostí 11 Mb/s. Cílem je však 120 Mb/s a pokrytá plocha by měla být kolem 60 čtverečných kilometrů.

V provozu do tří let?

Další pokusy probíhají na vzducholodích ve stratosféře, a to ve Švédsku, kde doufají v plný rozvoj a přístupnost této možnosti do tří až pěti let. Ve Velké Británii pokusy vede Univerzita v Yorku.

Při pokusech byl použit balón o 12 000 kubických metrech. Hlavní vědecký pracovník projektu, Dr. David Grace, prohlásil, že největším problémem bude udržet linku o vysokém datovém toku při pohybu balónu ve stratosféře, a to zvláště při požadovaných 120 Mb/s.

Výdělečný podnik?

Britští výzkumníci jsou však jednou z celkem 14 světových poboček celého projektu, který je částečně financován Evropskou unií, přičemž Univerzita v Yorku vyvinula zařízení pro radiovou linku. High Altitude Platforms (Haps), jak se všechny podobné výškové stroje nazývají, nabízejí novou alternativu k stávajícím širokopásmovým infrastrukturám, každá však má svá omezení. Např. širokopásmové připojení přes telefon má rychlostní limity, zatímco satelitní je zas velmi drahé a může obsluhovat jen omezený počet uživatelů.

Balóny ve stratosféře by tak mohly být atraktivní a levnější alternativou zákazníkům, kteří by rádi vyšší rychlosti. York Electronic Centre je komerční jednotkou Univerzity v Yorku, která by chtěla nabízet připojení hlavně v oblastech, kde nyní díky nedostupnosti by bylo zavedení širokopásmového připojení příliš drahé. Právě cena by měla být oproti satelitnímu připojení o hodně atraktivnější a rychlosti vyšší.

Co v nejbližší době?

Pokusy budou v příštím roce pokračovat v Japonsku. Otázkou je, nakolik 120 Mb/s budou uživatelé brát jako velkou rychlost, a zda poplatky a náklady na zřízení budou skutečně atraktivní a natolik nízké, že by se vyplatilo v odlehlých částech různých zemí uživatelům investovat právě do balónového připojení.

21. 10. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...