Úvod > Články > Nejrychlejší internet má Karneval

Nejrychlejší internet má Karneval

Průměrná rychlost zákazníků kabelového internetu od společnosti Karneval dle výsledků měření rychlostí na serveru DSL.cz po celý letošní rok přesahuje 1,5 Mbit/s. Průměrných rychlostí 1 Mbit/s a více dále dosahují zákaznici kabelového internetu od UPC a DSL služeb v sítích Telenor Networks a Českých Radiokomunikací.

Nově přinášíme tabulku s průměrnými rychlostmi nejpoužívanějších sítí nabízejících pevné připojení k internetu v ČR.




Uvedené průměrné rychlosti jsou nejvíce ovlivněny strukturou jednotlivých typů užívaných služeb. Například v sítích Českého Telecomu i Českých Radiokomunikací jsou maximální rychlosti nabízených přípojek 2 Mbit/s, ale průměrné rychlosti ADSL v síti Českého Telecomu jsou významně ovlivněny velkou popularitou služeb s malými nominálními rychlostmi 128 kbit/s a 256 kbit/s, které v DSL síti Českých Radiokomunikací nabízené nejsou. Naopak České Radiokomunikace oslovují strukturou své nabídky služeb Bluetone Premium daleko více zájemců o přípojky s nominální rychlostí 2 Mbit/s.

Konkrétní dosahované rychlosti jednotlivých ADSL služeb v síti Českého Telecomu ukazuje následující tabulka.



Naměřené hodnoty opět potvrdily, že u služeb se stejnou agregací se při zvyšující se nominální rychlostí zvyšuje rozdíl mezi hodnotami uvedenými v názvu služeb a skutečně naměřenými rychlostmi. Zatím tedy platí, že zdvojnásobení rychlosti internetové přípojky zpravidla vede uživatele k více než zdvojnásobení objemu přenášených dat.
 
Rychlosti ADSL jsou v meziměsíčním porovnání již vcelku stabilní, což dokladují minimální změny, které jsou u téměř všech sledovaných služeb pod úrovní 10%.



Nyní se podíváme na dosahované rychlosti DSL služeb v sítích Telenor Networks a nově i Českých Radiokomunikací. Zákazníci služby Bluetone Premium dosahují v průměru 85% rychlosti svých internetových přípojek ve srovnání s rychlostí nominální, což je velmi slušný výsledek. Důvodem je nižší agregační poměr oproti nejprodávanějším službám v sítích Českého Telecomu a Telenor Networks.



U Českých Radiokomunikací se dá brzy očekávat rozšíření produktového portfolia zavedením služeb s rychlostí nad současné maximum 2 Mbit/s. Na serveru DSL.cz jsme zaznamenali desítky nejspíše testovacích měření ze sítě Bluetone DSL o rychlosti vyšší než 3 Mbit/s s maximální rychlostí 3,81 Mbit/s. 

V poslední době se zejména díky pomoci sdružení Internet pro všechny daří zvyšovat počet měření rychlostí zákazníků WiFi sítí. Na rozdíl od jednotlivých ADSL služeb není u WiFi sítí snadné stanovit maximální rychlost, kterou z principu nemohou překračovat. Většina komerčních nabídek má v současné době v praxi maximální rychlost 1 Mbit/s, a proto při výpočtu výsledků měření společně s dalšími opatřeními (např. kontrola IP rozsahů) ignorujeme naměřené rychlosti přesahující námi stanovený limit, který je shodný pro všechny poskytovatele.
Do přehledu jsme vybrali poskytovatele s nejvyšším počtem měření. Od následujícího měsíce budou k dispozici i meziměsíční změny.




V oblasti mobilního internetu byl zaznamenán v záři pokles rychlostí v CDMA síti Eurotelu z důvodu zvýšení provozu v síti a přílivu nových zákazníků reagujících na nabídku modemu za 1 Kč. Zatímco o prázdninách průměrná rychlost CDMA v některé dny přesahovala i 400 kbit/s, poslední zářijový týden se pohybovala pod úrovní 300 kbit/s.

Nakonec se podíváme na mobilní připojení GPRS/EDGE. V této oblasti je v současné době nejaktivnější T-Mobile, který má podle počtu měření více zákazníků připojujících se pomocí GPRS/EDGE než Eurotel a Oskar dohromady. Společnost na svých stránkách uvádí, že rychlost přenosu dat u technologie EDGE dosahuje při stahování až 236,8 kbit/s. Podle našich měření však v praxi rychlost nepřesahuje 210 kbit/s, přičemž průměr naměřených rychlostí je 104 kb/s.

Za velmi zajímavý lze považovat prudký zářijový nárůst počtu testovacích měření rychlostí ze sítě T-Mobile, která přesahují 1 Mbit/s a dosahují až 1,76 Mbit/s. Dá se předpokládat, že T-Mobile přijde v oblasti mobilního internetu brzy s příjemným překvapením. 

5. 10. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...