Úvod > Články > Nokia si možná podřezává větev. Končí s nadějným systémem MeeGo, snad kvůli Microsoftu

Nokia si možná podřezává větev. Končí s nadějným systémem MeeGo, snad kvůli Microsoftu

Společnost Nokia už nepočítá s mobilní platformou MeeGo, která se u odborné veřejnosti setkává víceméně s hodně kladnými ohlasy. I když vzhledem k událostem spojených s Microsoftem se tento krok dal čekat a leckdo jej předvídal.

Finské deníky v minulých dnech přinesly překvapující informaci, že Nokia už neplánuje žádná mobilní zařízení s operačním systémem MeeGo. Jen chvíli před tím přitom tatáž Nokia na trh uvedla chytrý telefon N9, na který tuzemská i zahraniční odborná média psala vesměs ódy a který používá právě platformu MeeGo.

To, že Nokia se již nebude snažit udržovat linuxové operační systémy, bylo však de facto jasné už letos v únoru, kdy světu oznámila navázání spolupráce se společností Microsoft -- v jejímž rámci své chytré telefony bude osazovat mobilními Windows.

Pro tým kolem MeeGo -- a v určitém smyslu také pro Nokii samotnou -- to je však smutná zpráva. MeeGo coby systém s linuxovým jádrem se řadí k těm povedenějším produktům posledních let.

Podle toho, co napsaly finské noviny -- a jak citovaly šéfa Nokie Stephena Elopa --, mobilní přístroj Nokia N9 je opravdu posledním modelem s operačním systémem MeeGo. List Helsingin Sanomat napsal, že "podle Elopa se Nokia k MeeGo nevrátí. A to ani tehdy, bude-li z N9 prodejní hit."

Nokie N9 v kostce

Uvedený linuxový smartphone opravdu překvapil mnohé komentátory, recenzenty i uživatele. Skloňují zejména povedený a kvalitně provedený displej, design a i samotný operační systém MeeGo. Nokia telefon N9 představila na veletrhu CommunicAsia a mezi návštěvníky budil od počátku velký zájem. Na Twitteru se nesly nadšené zprávy -- a ve srovnání se Symbianem u některých komentátorů okamžitě MeeGo vítězilo.

Telefon Nokia N9 nemá žádná mechanická tlačítka pro ovládání, jak to známe u jiných smartphonů (výjimkou je hlasitost a spoušť fotoaparátu) a hardware vypadá následovně: hmotnost 135 gramů, rozměry: 116,5 x 61,2 x 7,6 - 12,1 mm, displej 3,9" s rozlišením 854 x 480 pixelů, CPU: ARM Cortex A8 na frekvenci 1 GHz, RAM: 1 GB, úložiště 16, resp. 64 GB, fotoaparát 8 Mpix s bleskem (optika od Zeiss), druhá kamera slouží pro video hovory, sítě: GSM/EDGE, UTMS, HSDPA, HSUPA, navigace A/GPS, konektory: TV, USB 2.0 Micro. Jak přístroj a uživatelské rozhraní jeho operačního systému vypadá, si můžete prohlédnout na následujících videích.

Gone MeeGo Gone

Pro kontext je nutné opět připomenout, že Microsoft a Nokie v únoru letošního roku oznámily navázání hluboké spolupráce. Okamžitě se spolu s tím objevila řada hlasů, které spolupráci nepovažovaly za něco rozumného -- určitě ne pro Nokii. Důvodem je a bylo, že i přes svou pozici na trhu Nokie začíná technologicky ztrácet, a použití mobilních Windows se nezdá jako ten pravý lék -- zejména proto, že ani mobilní Windows nemají na růžích ustláno. Na trhu jim patří zanedbatelná část koláče a Microsoft pro své mobilní hrátky stále marně hledá širší (spotřební) uživatelskou základnu. Microsoftu se jen může zdát o tak raketovém vzestupu na mobilním trhu, jaký zažil Google se svým systémem Android.

Pravdou je, že Nokia poslední roky v oblasti mobilních systémů (a vlastně i samotných smartphonů) tápe (Nokie dlouho nevydala žádný technologicky převratný model telefonu, který by způsobil mezi uživateli nákupní horečku.). Roztříštění bylo možné vypozorovat vlastně i na tom, jak to Nokie zkoušela a nezkoušela s mobilními systémy: Proslulý Symbian, který však uvadá; Nokie po otevření jeho kódů nezískala do svých řad tolik vývojářů, jak by chtěla; dalším pokusem bylo Maemo, opět linuxový systém založený na operačním systému Debian. A právě Maemo se po nějaké době sloučilo s projektem Intelu zvaným Moblin (mobilní Linux) v dnes Nokií zavržený systém MeeGo.

V únoru však Nokie od otevřených platforem vlastně ustoupila a karty vsadila na mobilní verzi Windows. Tehdejší tisková zpráva sice chlácholila komunitu sliby o zachování vývoje MeeGo, ale nic víc než marketingové řeči v tom pozorovatelé neviděli. A pokud budeme brát dnešní slova šéfa Nokie pana Elopa vážně, pozorovatelé prostě měli pravdu. Potvrdilo se i to, že Nokie na letošek plánovala jen jeden přístroj s OS MeeGo -- telefon N9. Jenž navíc nic neřeší.

Stále sice existuje možnost, že si Nokie nechá otevřená vrátka pro další roky, jenže nelze zapomínat na jednu podstatnou věc. A to že Nokie si moc nemůže dovolit konkurovat linuxovými systémy Microsoftu, který Nokii za použití mobilních Windows na telefonech zaplatil více než miliardu dolarů. A bez zajímavosti určitě není ani skutečnost, že současný šéf Stephen Elop pracoval na vysoké pozici právě v Microsoftu, ze kterého odešel v září 2010, aby se záhy připojil právě k Nokii.

Systém MeeGo sám o sobě ohrožen zatím není. Moblin (jak se dříve jmenoval) existoval i bez Nokie. Intel už v zimě sliboval, že tuto platformu bude podporovat nadále. Nic však netrvá věčně – jestliže se MeeGo nezačne více prosazovat v mobilním, netbookovém, tabletovém či „vestavěném“ segmentu trhu, nebudou existovat ani důvody pro jeho udržování. Přitom systém je to bezesporu kvalitní a co se týče netbooku, překonává svými vlastnostmi zatím vše, co netbooky zažily. O to paradoxnější je fakt, že Moblin/MeeGo na netboocích nehraje ani ony pověstné druhé housle.  

1. 7. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...