Trh s elektronickými knihami v Česku neexistuje. Máme zde sice pár poskytovatelů (respektive jich máme víc a víc), kteří mají smlouvu s několïka nakladatelstvími na pár knih, které šíří, ale v celkovém obratu knižního trhu jsou zcela minoritní. To se má změnit. O elektronické knihy se zajímají dva větší hráči s potřebnou podporou svých záměrů.

Současnou chvíli můžeme popsat jako fázi probuzení. Týká se všech nakladatelů a rozhodně se nejedná o probuzení příjemné. Piráti jim snižují zisky a milovníci papíru jsou nuceni aspoň nějak se bránit. Nakladatele můžeme rozdělit do tří skupin. Největší z nich obsahuje ty, kteří si uvědomují, že je potřeba něco dělat. Moc se jim nechce, ale jsou ochotni se preventivně zapojit, aby jim neujel vlak. 

Druhé dvě skupiny jsou minoritní. V jedné najdete aktivní nakladatele, kteří v elektronizaci vidí jasnou budoucnost a sami se aktivně pustili do digitalizace a nabízení svojí produkce. Je jich málo, ale jsou tu. Jsou tu ovšem také zapřisáhlí odpůrci, kteří by si raději nechali uříznout ruku, než aby podporovali jakýmkoli způsobem „ty zloděje z internetu“.

První i druhá skupina nemá v současné chvíli problém, mají jasno. Jenže vzhledem k tomu, že obě dohromady zahrnují nejspíše maximálně 20 % nakladatelů, dění se teď přesouvá jinam. K právě se probuzené nakladatelské mase, která se snaží zorientovat, aniž by kdy třeba v ruce držela elektronickou čtečku. Připočteme-li situaci, kdy reálně hrozí uvalení 20 % DPH na knihy, je pochopitelné, že se o budoucnost obávají.

Noví velcí hráči?

V tento okamžik vystupuje společnost Euromedia Group společně s Wooky na straně jedné a internetové knihkupectví Kosmas na straně druhé (do toho přichází s poněkud podivnými požadavky agentura Dilia, která se stará o autorská práva, ale to je téma na samostatný článek). Krátce po sobě byli nakladatelé sezváni na prezentace, při nichž jim obě strany nabídly řešení jejich problému s distribucí elektronických knih. Navíc se jednalo o semináře, kde se nakladatelům, kteří zatím spíše tápou, snažili vysvětlit základní pojmy včetně druhu formátů a způsobu zabezpečení. Nic nového pod sluncem, ale osvěta je v současnosti více než potřebná.

Nejdříve se podívejme na Kosmas. Ten přišel k nakladatelům s návodným návrhem, a to od prvního po poslední krok. Začíná známým faktem, že podle průzkumů je cílový zákazník ochoten zaplatit za elektronickou knihu maximálně 60 % ceny papírové. Zde si dovolíme malou odbočku, protože zcela v rozporu s tímto se 24. 2. objevuje na Palmknihách knižní hit nakladatelství Host - Muži, kteří nenávidí ženy od Stiega Larssona. Jedná se o průlom, protože kniha je bestsellerem, a ty u nás nikdo zatím v e-podobě nevydal. Ovšem cena stanovena na 199 Kč. Knihu klasickou seženete v brožovaném vydání již za 170 Kč…

Jak to bude fungovat

Ale vraťme se ke Kosmasu. Ten nikterak nepřikazuje, kolik procent tištěného vydání má stát e-kniha. Navrhuje však něco mezi 35 - 60 %, v případě zvýšeného DPH pak 30 - 50 %. V případě souhlasu dohody následuje podepsání smlouvy s Kosmasem, který je s to konvertovat knihy do ePub zdarma za podmínky, že nakladatel bude mít u Kosmasu v první vlně pouze deset knih, dodá potřebné podklady a provede korekturu nově vzniklé e-knihy (další náklad navíc, který vydavatele určitě těší). Pak už knize nic nebrání v tom, aby se objevila v nové sekci Kosmasu e-knihy, kde si ji zaregistrovaní zákazníci budou moci koupit stejně jako knihy klasické pomocí všech klasických metod platby.

Euromedia Group přichází s novým internetovým obchodem, který se bude jmenovat Ebux.cz (doufejme, že se ujme česká výslovnost „ebuks“ a nikoli anglická „ebags“) a bude plnit úlohu maloobchodu. V hierarchii nad ním bude velkoobchod Wooky. Podle všech informací se tedy zdá, že ebux bude mít svůj vlastní formát, který bude dále distribuovat do ostatních prodejen e-knih, které jsou již na trhu. Vydavatelům také bude garantovat ochranu jejich knih.

Konvertujte, konvertujte…

Ebux.cz také nabízejí konverzi do ePubu, ale na rozdíl od Kosmasu se chtějí zbavit nadbytečné práce a doporučují, aby vydavatelé dodávali již konvertované knihy. Proto také stanovili poplatek 4 Kč za jednu textovou stránku a 6 za jakoukoli jinou. Na oplátku chtějí za distribuci licenci na prodej v Česku i na Slovensku (kde bude projekt spuštěn o měsíc později než u nás) a souhlas s vytvořením ukázky (čímž se opět přibližují konceptu Amazonu). Nakladatel si pak také selektivně určuje, kde všude bude jeho kniha k dostání.

Rabat u Euromedií i u Kosmasu je nastaven pro nakladatele 40 % z maloobchodní ceny. Ebux však budou podporovat nakupování přímo přes čtečky, čili zapojí do plateb mobilní operátory, takže nakladatelé budou vybírat, zda bude poplatek za platbu zahrnut v ceně knihy nebo zvlášť. Následné upozornění na fakt, že mobilní operátoři si „za nic“ berou 15 %, ale přesto je využívá 90 % zákazníků, také není nic, co by nakladatele mohlo potěšit.

V případě, že bude poplatek započten do výsledné ceny, bude 60 % z něj totiž platit sám nakladatel, 20 % velkoobchod a 20 % maloobchod. Pokud jej nechají zaplatit zákazníka, tak se sice zbaví tohoto nákladu, ale kniha bude viditelně dražší oproti avizované ceně a nastane situace podobná cenám letenek bez poplatků.

Každopádně se něco konečně děje a 1. 4. (vhodné datum pro začátek jakékoli taškařice) uvidíme výsledky. Nakladatelům jde nejspíše hlava kolem a stojí před volbou, kterou z nabízených cest se vydat. Pravděpodobně ale rozdělí svoje knihy mezi obě distribuce a nechají je, aby předvedly, co umí. Máme se na co těšit. 

9. 3. 2011

Autor: Richard Klíčník

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...