Po mnohaměsíčním namlouvání se Nokia rozhodla dát košem firmě Google a naopak spojit síly s konkurenčním Microsoftem. Výsledek bude jasný, Nokia postupně opustí svůj obstarožní operační systém Symbian a nové smart phony budou šlapat v rytmu Windows Phone 7. Vyhledávání na netu bude prostřednictvím Bingu, naopak mapový servis pojede přes Nokia Maps.

Zatímco společné prohlášení šéfů obou firem je celkem jednoznačné, samotná realizace je poněkud podivnější. Symbian ale bude opuštěn postupně, samotná Nokia je ještě přesvědčena o tom, že s tímto operačním systémem prodá nejméně 150 miliónů mobilů. Vyšumí i další vývoj operačního systému MeeGo. Jaký operační systém ale bude použit u tabletů, které Nokia připravuje, není jasné a prohlášení bylo v tomto ohledu značně mlhavé. Nokia se bude vedle některých aplikací, kterými by měla vylepšit poněkud nudný Phone 7, starat hlavně o vztahy s jednotlivými operátory.

Kdo vlastně vydělal a kdo prodělal? Pochopitelně prohrál Google, na druhé straně si mne ruce Microsoft. Ve chvíli, kdy ale podíl Nokie na trhu chytrých mobilů padá z 38 procent na dnešních 28 procent a síla Androidu a iPhonu je každým dnem větší a větší, zase tolik důvodů k radosti nemůže mít ani Microsoft s Nokií.

Výkonný ředitel Nokie Stephen Elop (který mimochodem ještě nedávno kopal v dresu Microsoftu) již dříve celkem otevřeně mluvil o tom, že vlastním platformám Symbian a MeeGo se nedaří a dnes doufá, že se novou strategií podaří minimálně zastavit propad, když už ne dostat se na původní výsluní.

V tomto ohledu ale může být sázka na Windows Phone 7 mimořádně riskantní, neboť na rozdíl od Androidu, který se šíří rychlostí stepního požáru, Windows Phone 7 ani mobily pracující s tímto operačním systémem zatím žádnou díru do světa neudělaly. Velké firmy jako Samsung a HTC v prvních týdnech slibovaly záplavu nových mobilů, ale zatím skutek utek´.

Přesná čísla o prodeji OS Phone 7 k dispozici nejsou, pouze se podařilo Microsoft přistihnout při lži, když ústy víceprezidenta pro marketing Achima Berga nadšeně mluvil o 1,5 miliónech prodaných mobilech s tímto operačním systémem. Ve skutečnosti toto číslo znamenalo počet mobilů zaslaných jednotlivým operátorům, k zákazníkům se zatím dostal pouhý zlomek.

Pravda je v tom, že Symbian přece jenom nestárnul nejlépe a v dnešní době, kdy je dotykový displej nutností, stále více připomíná softwarového důchodce. Na americkém trhu pak chytrý mobil se Symbianem nenajdeme vůbec. Z toho je jasné, co si Nokia od nové dohody slibuje – marketingový moloch Microsoftu by ji měl pomoci prorazit na americkém trhu. Vedle toho dostala od Microsoftu stovky miliónů dolarů na další vývoj.

Když k tomu přidáme skutečnost, že odpadnou výdaje na dvě platformy a masivní propouštění zaměstnanců, je jasné, že „nová“ Nokia má velkou šanci zeštíhlet a stát se zase akční firmou s nějakou vizí. Jestli je ale zrovna Phone 7 tou správnou vizí, ukáže až budoucnost. A ne zrovna blízká budoucnost, Nokia mluví o dvou letech (proto také její účast na nedávném veletrhu v Barceloně byla spíše symbolická), což je v dnešní době kombinace katastrofy se šílenstvím. Kdo ví, kde bude trh s mobily v roce 2013. Do té doby bude Nokia navíc muset žonglovat hned se třemi platformami – uvadající Symbian a MeeGo a nový Windows Phone 7. A to může být v případě pokračujícího trendu ztráty podílu na trhu finanční sebevraždou.

Výhody pro Microsoft jsou celkem jasné – jednak vyfoukl nenáviděnému Googlu kšeft, jednak bude v případě úspěchu inkasovat od Nokie licenční poplatky. Navíc se jednou provždy zbavil konkurenta na poli operačních systémů.

Podle všeho by bylo pro Nokii lepší přiklonit se k Androidu a na Microsoft zapomenout. Pokud se totiž Nokia ohlíží právě na zákazníky Androidu, které chce přetáhnout na svoji stranu, sází s Microsoftem na to, že dva mobily/operační systémy, o které dnes nikdo příliš nestojí, budou společně lepší a stanou se za dva roky trhákem. A to dnes zní jako výhra optimismu nad rozumem. 

8. 3. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...