Úvod > Články > Pohled do světových statistik a předpovědí

Pohled do světových statistik a předpovědí

Podle zprávy 2004 Global Broadband Subscriber Report společnosti Yankee Group má být do roku 2008 na světě přes 325 miliónů širokopásmových přípojek. To představuje víc jak trojnásobek stavu z přelomu roku. DSL má být stále nejpopulárnější technologií, následována kabelovými přípojkami. Z 34 miliónů na konci loňského roku má počet kabelových přípojek narůst na 75 miliónů. Přitom celosvětový počet DSL přípojek již letos tuto hranici překročil.

Širokopásmové bezdrátové přípojky mají být podle všech předpokladů velice populární: mají dosáhnout 8% trhu se širokopásmovými přípojkami v roce 2008. Bezdrátovým přípojkám se bude dařit jak v Evropě, tak v Asii. Popularitu neztratí ani satelitní připojení, které má získat významnější postavení než dnes s podílem 4% na celkovém trhu.
 
V letošním roce má být na světě celkem připojeno dalších 35 miliónů zákazníků, v dalších dvou letech pak po 43 miliónech a v letech 2007 a 2008 po 51 miliónech. Nejrychleji poroste počet přípojek DSL, asi o 25-30 miliónů ročně, pomaleji budou růst počty kabelových přípojek, asi o 8 miliónů. Procentuálně rychlejší nárůst je ze zřejmých důvodů očekáván u bezdrátových rychlých přípojek.

Služby s přidanou hodnotou

Podle společnosti Point Topic se na celém světě začátkem letošního roku utratilo celých 50 miliard dolarů za širokopásmový přístup a služby s přidanou hodnotou (BVAS, Broadband Value-Added Service) po rychlých přípojkách k Internetu. Dělení výdajů mezi podniky a domácnosti a mezi přístup a služby naznačuje obrázek (zdroj: Point Topic).



Největší podíl mají platby uživatelů za domácí širokopásmový přístup (32 miliard dolarů). Navíc za služby s přidanou hodnotou si připlácejí domácnosti přes 3 miliardy dolarů.

Podniky v celkovém přehledu výdajů na rychlý přístup k Internetu tak velkou položku nehrají: jen 13 miliard utratily za základní přípojku (nejčastěji DSL) a přes 2 miliardy zvlášť za doplňkové služby.

Co vše si za širokopásmovými službami s přidanou hodnotou představit? Jednak moderní širokopásmové aplikace jako videokonference, VoIP (Voide over IP),CRM (Customer Relationship Management) nebo vzdálené zálohování dat, ale také bezpečnostní služby, včetně IP VPN (Virtual Private Network). Aplikace ale zdaleka neletí tak, jak se očekávalo: většinu z těchto aplikací provozují podniky po jiné infrastruktuře než po širokopásmových přístupových sítích (spíše po běžné telefonní síti, ISDN, privátní síti nebo Frame Relay, přestože např. videokonference po ISDN nemívá vysokou kvalitu a je dost nákladná). VoD (Video on Demand), dříve často zmiňovaná „killer application“, není nosnou aplikací ani pro domácnosti, ani po kabelových přípojkách. Podle Point Topic využívá služeb IP VPN přes čtvrt miliónů podniků.

16. 7. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...