Úvod > Články > Boj o Wi-Fi tentokrát na letišti

Boj o Wi-Fi tentokrát na letišti

Rozhořel se na bostonském letišti Logan International Airport. Jeho majitelé nedávno vybrali dvě firmy, kterým prodali licenci na vybudování sítě Wi-Fi v obou hlavních terminálech.

Smlouva by letišti měla zaručit nejméně 200 až 300 tisíc dolarů ročně. Cena za novou službu je 7,95 dolarů za 24 hodin.

V cestě ale stojí letecká společnost Continental Airlines, která má ve svém salónku Wi-Fi připojení zdarma, což letišti vadí. Po sérii dopisů, požadujících zrušení služby, letiště přitvrdilo a začíná vyhrožovat tím, že udělá všechno pro to, aby anténka Wi-Fi ze salónku zmizela. Údajně se jedná o vysoké riziko pro státní policii a letištní bezpečnostní službu. Potom letiště přitvrdilo ještě více a prohlásilo, že systém v salónku Continental přímo interferuje s letištním systémem Wi-Fi, nepřidalo však žádný důkaz.

Continental se brání poukazem na to, že zákon z roku 1996 brání místním úřadům strkat prsty do bezdrátových sítí a zařádala komisi FCC o pomoc. V dopise Continental tvrdí, že jedině FCC má exluzivní právo na regulaci Wi-FI a žádá o rozhodnutí. Continental nabízí od minulého prosince připojení k Wi-Fi zdarma ve všech svých 27 salóncích na území Spojených států, žádné letiště zatím neprotestovalo.

Jako obvykle, jedná se o peníze. Původní smlouva sice mluvila o postupném zvyšování odvodů letišti z 200 na 300 tisíc, ale díky velkému finančnímu úspěchu se dnes přešlo na procenta z obratu, což v dobrém roce přináší do letištní kasičky více než milión dolarů. Není proto divu, že konkurence a ještě k tomu zdarma, dráždí letištní cifršpióny jako příslovečný rudý hadr.

Další vývoj bude tedy záležet na tom, jak si FCC vyloží obskurní kvantum zákonů a nařízení, které se postupně nabalily na zákonu Telecommunications Act z roku 1996. Podle některých vysvětlení se zdá, že se tenkrát Kongres snažil povolit vnější antény a satelitní antény určitých velikostí, Continental si jej vysvětluje tak, že se vztahuje i na antény Wi-Fi.

Společnost Massport, která ovládá službu Wi-Fi na letišti, nehodlá ustoupit a vydala prohlášení, že se domnívá, že jakékoliv rozhodnutí FCC nebude mít legální hodnotu. Continentalu nabídla slevu, případně by mohl Continental platit přímo firmě Massport a nadále poskytovat připojení zdarma.

FCC mezitím zahájila přešetřování celé záležitosti a je do 29. srpna ochotna přijímat také názory veřejnosti. Je pravdou, že signály Wi-Fi u dvou odlišných systémů mohou interferovat, problémy s externími periferiemi však nejsou známé, takže se očividně nejedná o nic jiného nežli o snahu zamezit provoz nevítané konkurence.

12. 8. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...