Úvod > Články > Rekordní horka přinesla rekordní rychlosti

Rekordní horka přinesla rekordní rychlosti

V horkých letních měsících se zájem o využívání internetu snižuje. Dokazují to nižší návštěvnosti internetových serverů. Méně využívané kapacity internetové infrastruktury umožňují dosahovat slušných rychlostí těm uživatelům, kteří na internetu zůstávají bez ohledu na počasí.

Průměrné rychlosti ADSL se v prázdninových měsících zvyšovaly i v minulosti. V loňském roce byl internet v prázdninových měsících v porovnání s červnem a zářím rychlejší o deset procent, letos je rozdíl pětiprocentní. Nižší rozdíl v letošním roce je dán velkou popularitou ADSL s rychlostí 128 kb/s od Českého Telecomu.



Smysl nabídky ADSL s rychlostí 128 kb/s vede k mnoha diskuzím. Je pravdou, že rychlost služby neumožňuje využití většiny aplikací pro širokopásmový internet. Zákazníci službu považují spíše za náhradu dial-up internetového připojení za paušální cenu, což není pro rozvoj širokopásmového internetu v ČR ideální. Vývoj počtu měření dle jednotlivých služeb ale napovídá, že více než polovina prodaných ADSL přípojek ze strany Českého Telecomu v posledních týdnech je právě s rychlostí 128 kb/s. Z toho je zřejmé, že většina zákazníků si není ochotna připlácet za možnost využívání širokopásmové internetové přípojky a raději preferuje nízkou cenu. Český Telecom se pokouší postoj zákazníků změnit prostřednictvím zavedení služby Expres Klik, která klientům služeb Internet Expres umožňuje na 24 hodin zvýšit rychlost přípojky za cenu od 49 Kč bez DPH. Větší chuti zákazníků využívat rychlejší služby však spíše pomůže širší nabídka širokopásmového obsahu.

Služby s rychlostí 128 kb/s někteří poskytovatelé z důvodů minimální ziskovosti při současných cenách na trhu nenabízí. Je zajímavé, že poskytovatelé Czech On Line, SkyNet a Tiscali, kteří ADSL s rychlostí 128 kb/s nabízí za ceny o více než 10% nižší než Český Telecom, mají velmi pravděpodobně dohromady u této služby ve srovnání s Českým Telecomem menší přírůstek zákazníků.



Kromě zmíněného celkového zvýšení dosahovaných rychlostí v červenci oproti červnu, nedošlo k žádným výrazným změnám v rychlostech jednotlivých poskytovatelů. Z důvodu prázdninového období nedochází od začátku srpna k větším změnám ani v nabídkách poskytovatelů snad s výjimkou nabídky dárků k ADSL službám společnosti Czech On Line. Větší změny se dají očekávat od září. Zcela jistě se brzy objeví nabídky poskytovatelů, které budou kombinovat ADSL s hlasovými službami na principu VoIP.

Podle počtu měření patří do poloviny větších ADSL poskytovatelů společnost EMEA Telecom. Společnost využívá na základě smlouvy infrastrukturu Contactelu, a proto i její zákazníci dosahují stabilně slušných rychlostí. Méně úspěšná polovina ADSL poskytovatelů, kteří platí měsíčně vysoké částky za infrastrukturu nutnou pro provozování ADSL kvůli minimu klientů, se může od EMEA Telecomu hodně poučit.

Po roce od spuštění služeb datové sítě CDMA Eurotelu může být zajímavý graf, který ukazuje jak se postupně vyvíjely průměrné rychlosti.

 

Na grafu jsou pěkně vidět počáteční problémy se zatížením sítě Eurotelu a jejich postupné úspěšné řešení prostřednictvím posilování kapacity základnových stanic a aplikace Fair Use Policy. Na druhou stranu je třeba poznamenat, že aplikace Fair Use Policy zklamala hodně zákazníků, kteří zpočátku na základě reklamních kampaní Eurotelu oprávněně očekávali, že internet prostřednictvím CDMA bude na rozdíl od ADSL bez jakýchkoliv omezení.

V úvodu zmíněný vliv počasí na zatížení internetové infrastruktury je vidět i u dosahovaných rychlostí CDMA v síti Eurotelu. Například v den více než 35 stupňových veder v pátek 29.7. byla průměrná rychlost 373 kb/s, což je hodnota o 50 kb/s vyšší než průměrná páteční hodnota z měsíce června. Následující den v sobotu 30.7. dokonce průměrná rychlost vůbec poprvé přesáhla hranici 400 kb/s. Důvod je v obecně nižším využívání internetu v uvedené dny, ale efekt může mít i pravděpodobné optimálnější využití sítě Eurotelu, kdy se uživatelé připojují i z míst mimo uzavřené objekty.

Zajímavý je pohled na vývoj rychlostí ADSL v síti Telenor Networks.



I když tabulka vykazuje pokles u všech sledovaných služeb, průměrná rychlost ADSL v síti Telenor Networks stoupla meziměsíčně o 9%, což je dáno vyšším zastoupením rychlejších služeb na počtu měření. Postupný pokles průměrných rychlostí u jednotlivých služeb patrně brzy povede k zavedení aplikace Fair Use Policy. Nextra nabízí služby FUN bez Fair Use Policy do 31.8.2005 a není tedy jisté, zda tento termín bude prodloužen. SkyNet zatím nabízí služby v síti Telenor Networks s datovým limitem nebo bez datového limitu bez Fair Use Policy.

Na závěr se podíváme na DSL služby v síti Českých radiokomunikací.  Společnost v červenci zahájila prodej služeb Bluetone Premium ADSL, které mají jeden z nejlepších poměrů mezi cenou a kvalitou přípojky na trhu. Například ADSL s rychlostí 2048/512 kb/s s agregací 1:20 lze získat za 839 Kč bez DPH měsíčně, přičemž podle našich měření skutečné rychlosti dosahují až 1,8 Mb/s. Není bez zajímavosti, že Český Telecom prodává téměř stejnou službu za 7 999 Kč měsíčně, tj. téměř desetkrát dráž. Pokud kalkulovaly České Radiokomunikace cenu služby tak, aby přinášela zisk, zdá se více než 90% marže na nejkvalitnějším ADSL ze strany Českého Telecomu jako nepřiměřená. Výhodou Českého Telecomu je však vyšší pokrytí. Dostupnost ADSL v sítích Českého Telecomu, Telenor Networks a Českých radiokomunikací si můžete na jednom místě ověřit zde.
 

8. 8. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...