Úvod > Články > WiMax konečně startuje?

WiMax konečně startuje?

Celosvětový obrat z prodeje služeb a periférií systému WiMax dosáhl loni 16 milionů dolarů a růst pro letošní rok je projektován na 124 milionů. A to se stále ještě mluví o více méně pokusném využívání, pravý rozvoj se odhaduje na léta 2007 až 2008.

Většímu rozvoji zatím brání nedostatek standardu. Podobný nárůst popularity se dočkaly i sítě Outdoor Mesh Network, jejichž obrat vzrostl z 8,8 milionu dolarů na letošních 110 milionů.

Testování na WiMax Forum

V nedávné době proběhlo v Kanadě setkání skupiny označované jako WiMax Forum, kde se úspěšně podařilo otestovat několik pokusných služeb, od přenosu WiMax-WiMax až po bezdrátovou herní konzoli Xbox. Ve Španělsku zase zahájila provoz laboratoř, která začala testování stejného hardwaru. Tato laboratoř je jediná, která má právo certifikovat hardware pro WiMax, takže se současně pracuje jak na ukázkách, tak i na homologizaci.

Setkání v Kanadě se zúčastilo více než 400 pracovníků všech firem, které na vývoji systému WiMax pracují, na demonstracích nových produktů se podílely firmy Nortel, Microsoft, Disney, Logitech, Cisco, AT&T, AudioCodes, Kencast, Ixia a  Skype. Zkoušené typy zahrnovaly všech pět základních aplikací, VoIP, streaming, interaktivní hry, webový browsing a přenos dat. V řadě případů navíc probíhaly ukázky využávání několika typů aplikací současně.

Hlavním sponzorem byla firma Nortel, která se na vývoji klíčových technologií, jakými jsou OFDM a MIMO, podílí již šest let. Korejská společnost KT připravuje technologie, které budou podporovat její systém bezdrátového broadbandu WiMax/WiBRO.

Pro WiMax se ale připravují i telefonní společnosti

Firma WiMAX Telecom se chystá na zavedení klasických i bezdrátových WiMax služeb ve střední a východní Evropě.  Tato firma zatím drží 3,5GHz licenci pro celé Rakousko, nedávno získala podobnou licenci pro Slovensko a ohlíží se i po ostatních východoevropských zemích.  Firma plánuje zavést první nabídku do 5. září, nejdříve v částech Rakouska, o několik týdnů později v Bratislavě. Hardware bude dodáván firmou Alcatel. Nejdříve bude použita technologie 802.16-2004. 

I přesto se ale firma plánuje zaměřit především na odlehlejší oblasti, kde využije Fixed broadband wireless access, později dojde k využítí Mobile WiMax ve městech. Tyto dvě technologie zatím nejsou kompatibilní. Pro začátek je firma skromná, na rok 2005 odhaduje počet zákazníků kolem 3 000 v Rakousku a několik stovek na Slovensku. Následovat bude broadbandový přístup k VoIP.

10. 8. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...