Úvod > Články > Válka broadbandů

Válka broadbandů

Ve Spojených státech to na poli broadbandu začíná vřít a je docela možné, že se brzo dočkáme pořádné války. Verizon Communication totiž začal v některých oblastech provozovat službu Fios, využívající optické kabely, které míří přímo do jednotlivých domů. Tato služba dosahuje v některých případech rychlosti až 30 Mb/s.

Reakcí je zvyšování rychlosti připojení

Kabeloví operátoři proto začínají urychleně zrychlovat rychlosti připojení, a určitě není náhodou, že se tomu děje především tam, kde Verizon nabízí svůj systém Fios. Comcast již ohlásil zvýšení rychlosti u svou svých služeb, basic a premium. Basic se zrychlí ze 4 Mb/s na 6 Mb/s, premium ze 6 na 8. V obou případech se jedná o rychlost downloadu, upload zůstane stejný – 384 kb/ pro basic, 768 kb/ pro premium. Ceny přitom zůstanou stejné, 42,95 dolarů měsíčně pro pomalejší připojení, o deset dolarů více u rychlejšího připojení.

Zrychlují i další firmy

Nové rychlosti jsou nabízeny v částech Pennsylvánie, Nové Anglie, New Jersey, Marylandu, Washingtonu a Michiganu. Comcast sice tvrdí, že se o žádnou odpověď na Fios nejedná, ale že je to pouhé vylepšení služby a že ostatně od roku 2003 zrychlil své připojení již potřetí. Stejné geografické oblasti však mluví jinou řečí.

Nejméně dva další operátoři již podobné zrychlení provedli. Adelphia zrychlila download v severní Virginii na 16 Mb/s, Cox Communications v některých oblastech zrychlil download na 15 Mb/s.

A další zvyšování v dohledu...

Cablevision mezitím oznámila, že v pokusném provozu dokázala na svých stávajících sítích dosáhnout rychlosti 100 Mb/s. Jednotliví zákazníci si na podobnou rychlost zatím budou muset počkat, neboť Cablevision s jejím zavedením nyní nepočítá, využívat ji mohou pouze firmy v oblasti Oyster Bay ve státě New York. Ceny za tento servis zatím firma neuvádí.

Nabídka systému Fios

Verizon mezitím vynaložil miliardy dolarů do položení nových optických kabelů v polovině oblastí, kde své služby nabízí. V současné době může nový systém využívat zhruba 250 komunit. Základní nabídka systému Fios je 39,95 dolarů za rychlost 5 Mb/s za download a 2 Mb/s za upload, 49,95 dolarů za 15/2 Mb/s a 199,95 dolarů za 30/5 Mb/s. Cox se cenově přizpůsobuje a nabízí za 39,95 dolarů rychlosti 5/2 Mb/s (a telefonní či videoservis) a za 54,95 dolarů rychlosti 15/2 Mb/s.

3. 8. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.