Úvod > Články > Digitální vysílání TV v ČR

Digitální vysílání TV v ČR

Pozemní digitální vysílání má v ČR již nějaký ten pátek za sebou. Zkušební provoz byl spuštěn v roce 2000 a ještě stále přetrvává. Jaká je současnost a budoucnost digitálního vysílání televize?

Jak a kde vysílání probíhá

Hned od počátku spuštění zkušebního provozu se do šíření DVB-T zapojily společnosti České radiokomunikace a Czech Digital Group. První ze jmenovaných vysílá na frekvenčním kanálu 25 stanice ČT1, ČT2, Nova, Prima a Óčko. Druhá uvedená firma vysílá na kanálu 46 stejné stanice kromě Óčka, navíc nabízí i několik rozhlasových stanic. Co se pokrytí týká, jedná se o oblast Prahy a okolí. Tato zóna je rozdělena na oblasti bez nutnosti venkovní antény a oblasti, kde venkovní anténu potřebujete.

Zařízení pro příjem DVB-T

Ke standardní analogové televizi lze zakoupit samostatný DVB-T přijímač. Ten se zapojí buď do AV vstupu, nebo pomocí konektoru Scart v RGB módu. Další variantou je širokoúhlá televize s integrovaným DVB-T přijímačem. Tyto televizory zvládají jak analogové, tak digitální vysílání. Pro uživatele počítačů je mnohem zajímavější možnost připojit dekodér přes USB port.

K tomuto účelu existují zařízení jako Hauppauge DEC2000-T, které lze připojit jak k TV (přes Scart), tak k počítači (přes USB). Podobným zařízením je i AVer TV-DVB-T USB. Nejlevnější variantou je ale Yakumo DVB-T Set-top-box, který je určen zejména pro analogové televizory, ale za 1900 Kč s DPH je to nejlevnější cesta k digitální televizi v počítači.

Firmy většinou v balení dodávají i externí anténu (Yakumo) nebo propojovací šňůry (Hauppauge), jednoduchý software na přiloženém CD umožňuje nainstalovat jak USB ovladače, tak možnost dívat se i nahrávat televizní vysílání v počítači. Připomínám však ještě jednou, že zatím probíhá jen zkušební provoz, navíc jen na území Prahy.

V čem je digitální vysílání lepší?

Digitální signál DVB-T je přenášen ve složkách, takže není náchylný k projevům, na jaké jsme zvyklí u analogového vysílání. Typickým příkladem je interference barev či přeslechy. Zvuk se blíží CD kvalitě. Dalšími možnostmi jsou prostorový nebo vícejazyčný stereo zvuk. Shrnuto a podtrženo jde o stream videosignálu s kódováním MPEG-2. Další výhodou je možnost využít stávající analogové anténní systémy. Prakticky se dá říci, že u digitálního vysílání buď máte dokonalý, čistý a kvalitní obraz (a tím pádem i nahrávku), nebo žádný.

Závěrem

Budoucnost šíření digitálního televizního signálu je v rukou zákonodárců naší země. Digitální vysílání probíhá prozatím přes satelit, v České republice prozatím není schválena potřebná legislativa, i když probíhají výběrová řízení na budoucí možné provozovatele digitální televize.

Přitom v zahraničí (Německo, Velká Británie) se již postupně od pilotních projektů ustupuje k praktické realizaci.

21. 7. 2005

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...