Úvod > Články > FUP v zemích českých

FUP v zemích českých

Výraz FUP neboli Fair User Policy je velmi dobře znám uživatelům ADSL, CDMA nebo i jiných rychlých internetových přípojek. Podívejme se, jaká je v této oblasti situace u největších providerů.

Pro ty z vás, kteří se s pojmem FUP nikdy nesetkali, je dobré uvést obecnou definici. FUP jsou pravidla daná poskytovatelem internetového připojení, která zajišťují stejnou dostupnost služeb spojených s připojením pro všechny zákazníky poskytovatele. Když přenášíte nadlimitní objemy dat, je vám snížena rychlost přípojky nebo naúčtován poplatek za nadlimitní data.

ADSL

Všimněme si FUP u největších českých poskytovatelů. Český Telecom u služeb Internet Express Doma využívá FUP ve formě týdenního sledování objemu stažených a poslaných dat a jakmile překročíte hodnotu danou vaším týdenním limitem, je vám na následující týden internet zpomalen. Více informací je na www.internetexpress.cz. Volný používá jak systému týdenního sledování a zpomalování linek, tak má všechny základní služby s datovým limitem. Podrobnosti na stránkách http://adsl.volny.cz. Tiscali nabízí služby s datovými limity a u nich neaplikuje FUP, u „bezlimitních služeb“ je FUP aplikován snížením rychlosti v následujícím měsíci. Více informací na http://adsl.tiscali.cz. Contactel si s FUP vůbec těžkou hlavu nedělá, zpoplatňuje veškeré nadlimitní přenosy – www.contactel.cz.

CDMA a Chello

Eurotel zhruba před měsícem zavedl výsledné FUP pro připojení CDMA. Toto FUP je natolik složité, že jednoduší bude vás odkázat na článek na Lupě: http://www.lupa.cz/clanek.php3?show=4203. Kabelový provider UPC nabízí službu Chello, která využívá FUP ve formě snížení rychlosti na 64/64 kb/s (jedno zda jste předtím měli 2MB linku) po překročení daného datového limitu. Výše limitu se dle webu www.chello.cznachází ve všeobecných podmínkách, ty ale nejsou na těchto stránkách jen tak k nalezení, musíte hledat pečlivě ve FAQ. (Zde zjistíte, že je to u služby chello easy 5 GB, chello light – 10 GB, chello classic – 20 GB, chello plus – 40 GB a chello professional – 80 GB).

Jak těžké je překročit limity dané poskytovatelem?

Když se tak probírám jednotlivými limity poskytovatelů, napadlo mě, jak těžké je překročit limit? Je jasné, že pokud stahujete z P2P sítí jako o život, je pro vás jakékoli limitované připojení komplikací. Otázkou je, jak rychle lze limity překročit běžným užíváním internetu. Každá propracovanější webová stránka s flash animacemi dosahuje řádů až několik megabyte, otevření portálu České televize a sledování streamového videa zabírá už desítky, ne-li stovky MB, v e-mailech chodí spousta obřích příloh, posílání fotek do fotoalbu způsobuje také slušný traffic…

Závěrem

Limity vás mohou skutečně značně omezovat – doporučuji si před pořízením jakékoli služby dobře prostudovat FUP a zvážit, na co internet potřebujete a jaká služba vám sedne nejvíce. Ideální je možnost předem službu vyzkoušet a zeptat se majitelů služby na uživatelské zkušenosti. Otázkou pak ale stále zůstává, proč a k čemu při podobných omezeních přenesených dat je širokopásmové připojení.

14. 7. 2005

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...