Úvod > Články > Wi-Fi získalo možnost lokalizovat hovory

Wi-Fi získalo možnost lokalizovat hovory

Nalézt místo, odkud pochází hovor ze stále populárnějšího systému VOIP, je stále složitou záležitostí, na což oprávněně poukazují americké systémy tísňového volání, neboť zákazníci často používají domácí předvolbu i pro hovory z jiných států Unie.

Nejedná se ale jen o snahu najít mobilní telefon, tyto služby mohou být využity i opačným směrem a volající může zjistit třeba, kde je nejbližší lékárna nebo benzínová pumpa.

Skyhook přichází s novým systémem

Vítanou změnu může přinést systém, se kterým přichází společnost Skyhook, snažící se prosadit pomocí nové technologie. Nový systém se jmenuje Wi-Fi Positioning System, zkráceně WPS. Tato technologie vyhledávání má výsledky srovnatelné s využitím systému GPS. Na rozdíl od GPS, který využívá lokalizace pomocí několika satelitů, systém firmy Skyhook využívá dalších Wi-Fi periférií v okolí.

I když přesnost zatím není plně srovnatelná s GPS (v optimálním případě dosahuje 20 až 40 metrů), systém má v řadě ohledů nesporné výhody. GPS funguje dokonale ve volné přírodě, kde je zaručen dobrý kontakt mezi mobilem a satelity, ale v ulicích měst, o budovách ani nemluvě, většinou funguje nevalně či vůbec ne. Systém Skyhook naopak pracuje nejlépe ve městech, kde je koncentrace Wi-FI největší, zatímco ve volném prostoru, kde je vzdálenost mezi Wi-Fi větší, selhává. Počet hot spots ve Spojených státech se dnes odhaduje na 10 milionů, takže síť periférií je ve městech opravdu hustá.

Samozřejmě není všechno tak dokonalé, jak se zdá, v případě slabého signálu nebo třeba vody, která může signál pozměnit, má i Skyhook problémy. Navíc jsou periférie Wi-Fi mobilní a odhaduje se, že 5 až 7 procent všech periférií je v daném čase v pohybu, což odhad lokalizace ztěžuje.

Skyhook se snaží dohodnout a nabízet svůj systém coby doplněk lokalizace pomocí GPS, čímž by se možnost úspěchu zvětšila. Většina přenosných periférií zatím GPS nemá, zatímco Wi-Fi je již obvyklá, náklady na možnost lokalizace by tedy byly minimální. GPS systém je sice stále častěji zabudován do mobilních telefonů, ostatní periférie se ho ale zatím nedočkávají. Odhady periférií s Wi-Fi, ale bez GPS, se pohybují někde kolem 80 milionů.

Určitým nedostatkem je také pokrytí

Skyhook se sice snaží o celoamerické pokrytí, realita je ale zatím poněkud horší, pokryto je zatím 26 velkých amerických měst. V nich jsou umístěny tzv. access point scanners, které nepřetržitě skenují všechny signály 802.11 z každé ulice města. Po pravdě řečeno ani v případě, že firma mluví třeba o pokrytí Atlanty, není kryto celé město, ale pouze jeho určitá část, šikovně vybraná pro hustotu připojení, většinou se jedná o oblast 10 až 15 mil od středu města. Z celkového počtu access point by v současné době měla mít společnost Skyhook pokryto kolem 15 procent. Firma ale nelení a slibuje, že bude v urychleném přidávání měst pokračovat, a podle svého ambiciózního plánu hodlá pokrýt značné části všech amerických měst nad 1 milion obyvatel do konce roku 2005. Mluvčí firmy dokonce mluví o počínající expanzi do Evropy.

30. 6. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.