Úvod > Články > SETI@home

SETI@home

Váš počítač lze využít i jinak, než jen k hrám, přehrávání videa a hudby, prohlížení multimediálního obsahu na internetu. Jedním z projektů vědeckých výzkumů s využitím výkonu uživatelských PC je i SETI. Povězme si o tomto projektu více, jak funguje a jak se do něj můžete zapojit i vy.

Nad celým projektem stojí institut SETI, který se zabývá vyhledáváním mimozemské civilizace pomocí analýzy radiových vln. Tento institut byl zpočátku financován americkou vládou, ale v rámci kritiky hospodaření se svěřenými prostředky přešel institut SETI do soukromého financování. O to se starají například velké firmy ze Silicon Valley nebo bývalý spolumajitel Microsoftu Paul Allen.

O co vlastně jde?

Ke složitým výpočtům, které jsou spojeny s výzkumem frekvenčních pásem, je zapotřebí obrovský výpočetní výkon. Projekty tohoto typu využívají separovaných výpočtů na uživatelských počítačích. Vše funguje tak, že si stáhnete program, který ze serveru nahraje výpočetní úkol, provede jej (to může trvat minuty, hodiny nebo i dny) a výsledky výpočtů zašle zpět na server. Aby se rozlišilo, který uživatel je lepší a který horší, za jednotlivé vypočítané úlohy dostáváte bodové ohodnocení.

A pokud vás zajímá, co z toho máte, musím vás zklamat – jen dobrý pocit, že pomáháte, toto nejsou výdělečné projekty. Dalšími podobnými jsou www.climateprediction.net, zkoumající klimatické změny, nebo www.worldcommunitygrid.org, zabývající se vývojem léků proti rakovině. Otázkou je, kterému odvětví raději pomůžete svým výpočetním výkonem procesoru, neboť tyto programy značně zatěžují výkon vašeho PC a CPU.

Jaký je postup?

Z domovských stránek projektu si stáhnete program, zajišťující komunikaci vašeho PC a serveru. Stránky jsou na adrese http://setiathome2.ssl.berkeley.edu/a zde klikněte na odkaz Download SETI@home. Grafická verze je k dispozici pro Windows a MacOS, pro UNIX a další systémy zvolte stáhnutí verze pro příkazový řádek. Instalační soubor má jen cca 800 kB, takže stáhnutí proběhne velmi rychle i na pomalém připojení.

Instalace je triviální, hned po jejím skončení se musíte rozhodnout, zda chcete nechat program běžet, jen když je spuštěn screen saver, nebo stále. Pokud to myslíte s projektem vážně, dejte stále. Další položkou nastavení je dotazování na připojení k internetu – zda se má program dotazovat, nebo nikoli. Jste-li nový uživatel, musíte se také zaregistrovat. Poté je ihned stáhnut první úkol a je započato jeho provádění.

Na stránkách SETI pak můžete sledovat stav svých bodů, zařadit se do nějaké skupiny a pomoci jí svým pořadím apod. Někteří jedinci z České republiky už odeslali 38 846 výsledků za 27,240 počítačových let s průměrem na výsledek 6 hodin, 8 minut a 34,2 sekundy...

Závěrem

Je jen na vás, zda budete některému projektu distribuovaných výpočtů nápomocni, nebo ne. Osobně pomáhám projektu World Community Grid, který se zabývá výzkumem léků na rakovinu a je podporován firmou IBM.

28. 6. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...