Úvod > Články > Východní Evropa čiperná v nástupu rychlých přípojek

Východní Evropa čiperná v nástupu rychlých přípojek

Alespoň pokud se některé států východního bloku týká (my k nim, bohužel, nepatříme). Maďarsku a zejména Polsku se podařil husarský kousek: výrazně posunout zemi směrem k informační společnosti díky rychlému nástupu širokopásmového připojení k Internetu v posledních měsících.

Podle analytiků IDC (právě zveřejněné zprávy Central and Eastern Europe Broadband Access Services 2004–2008 Forecast) se počet širokopásmových přípojek v jedenácti zemích střední a východní Evropy za rok 2003 zdvojnásobil. Pro letošek IDC předpokládá ještě strmější růst, takže pravděpodobně v nám nejbližším regionu bude koncem roku 2004 připojeno kolem 1,6 miliónů uživatelů, nejčastěji prostřednictvím DSL.

Penetrace širokopásmových přípojek je nejvyšší v nejmenších regionech, Slovinsku a Estonsku, kde je srovnatelná se situací v západní Evropě. Ve všech zemích ale brání plnému rozvoji vysoká cena rychlých přípojek, které jsou tak mnohdy nedostupné právě z ekonomického hlediska (pokud jsou dostupné technicky).

Polsko „vyrostlo“ o pětinu

Polsko a Maďarsko jsou na čele středoevropských zemí z hlediska širokopásmových přípojek, protože z celého regionu je v nich 69% přípojek DSL a 55% kabelových přípojek.

Podle nově zveřejněných statistik za první čtvrtletí společnosti Point Topic, která se zabývá sledováním vývoje širokopásmového připojení k Internetu a zejména rozvoje DSL ve světě, se právě Polsko dostalo do první desítky zemí s nejvyšším procentním nárůstem počtu rychlých přípojek za první kvartál, a to o necelých 20%.

Přípojek ve světě přibývá po miliónech

Podle Point Topic bylo ve světě koncem března celkem 111, 7 miliónů širokopásmových přípojek, což znamená přírůstek o 12,3 miliónů za pouhé tři měsíce od konce loňského roku. V absolutních počtech přípojek stále vede USA (s 27,4 milióny přípojek), ale Čína už se  – podle očekávání – s více než 15 milióny přípojek dostala na druhé místo před Japonsko. Z dalších zemí jen Korea má víc jak 10 miliónů přípojek, ostatní země (Německo, Kanada, Francie) ještě nedosahují ani 5 miliónů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nové „širokopásmové“ země světa učinily obrovský pokrok a zrychlily nasazování širokopásmových přípojek: Malajsie o 52%, Čína o 24% podobně jako Peru. Francie, Itálie, Dánsko, Norsko a Velká Británie také připojily téměř pětinu dalších uživatelů.

DSL si celosvětově udržuje náskok s 66% a nasazují se rychleji než kabelové přípojky, kterých je zhruba třetina. DSL přípojky teď tvoří nejrychleji rostoucí bázi rychlých přípojek, a to i v zemích historicky využívajících především kabelové sítě, jako USA.

Alternativní širokopásmové přístupové technologie, jako optické přípojky, satelitní a pevné bezdrátové přípojky úspěšně nastupují, i když v absolutních počtech jsou daleko za DSL a kabelovkami. Ve střední a východní Evropě je z alternativních technologií nejpopulárnější pevný bezdrátový přístup.

5. 7. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.