Úvod > Články > Ve jménu regulace

Ve jménu regulace

Vivat Českému telekomunikačnímu úřadu! Po letech mlčení a malých opatrných kroků se odhodlal ke kroku velkému. V jeden jediný den vydal ČTÚ pět cenových rozhodnutí. Pojďme se nyní podívat, o co konkrétně jde a jaký to bude mít dopad na český internet.

Je to až neuvěřitelné, co lze s internetem provést za jeden den. Nepřímo se internetu dotklo zrušení volných minut Českého Telecomu a nutnost uvést nové tarify. Přímo pak změna principu účtování vytáčeného internetu, rozhodnutí o zpřístupnění místní smyčky čí nové propojovací poplatky.

Český Telecom musí změnit tarifní programy

Tato oblast s internetem souvisí minimálně, přesto si dovolím odstaveček. ČTÚ začalo vadit, že Český Telecom přidává k tarifu Standard volné minuty. To, že tato skutečnost vadila Úřadu pro hospodářskou soutěž již několik let, asi ČTÚ nebral na zřetel a všiml si toho až teď. Český Telecom připravuje nové tarify, uvidíme, jak vše dopadne.

Dial-up nad hrobem

V České republice je asi nejvíce lidí připojených dial-upem pomocí poskytovatelů (ISP), kteří poskytují i další služby v internetu a bohatě z toho profitují. Příkladem může být Volný, Tiscali, Contactel, Seznam, Živě atd. Všem zmíněným a ještě mnoha dalším ISP „zatnul ČTÚ tipec“. Za každou minutu připojení dostával operátor ve špičce 40 haléřů, nově jen 19. Mimo špičku pak na místo 15 haléřů jen 7. Je logické, že je to snížení hrubého zisku ISP o více než polovinu. Otázkou je, kdo z nich přežije.

Zpřístupnění místní smyčky (LLU)

Zpřístupnění místní smyčky je možností pro alternativní operátory, jak si pronajmout kabeláž od vlastníka. Bohužel ceny, za které je tento pronájem zaváděn, jsou pro alternativní operátory dosti nevýhodné. Například zřízení tohoto pronájmu vyjde na 4500 Kč. Když si uvědomíte, že Český Telecom zřizuje pevnou linku za 99 Kč, musel by alternativec tento poplatek dotovat, aby se stal konkurenceschopný. Stejné je to s provozováním = měsíčními poplatky, ty by byly pro alternativce minimálně 403 Kč. Tyto ceny jsou o hodně nižší, než byly doposud, ale v zásadě znemožňují existenci konkurence v pravém slova smyslu.

Závěrem

Ke kosmetickému zlevnění došlo i u propojovacích poplatků. Nejvýznamnější změnou je ale jistojistě pohřbení dial-upu – pravda, toto připojení je využíváno méně než kdykoli předtím, ale časem se může stát, že budou existovat zase jen placení ISP, a ten kdo na tom nejvíce prodělá, bude uživatel.

3. 5. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...