Úvod > Články > Přehled IT událostí měsíce dubna

Přehled IT událostí měsíce dubna

Tento měsíc byl plný zajímavých událostí v oblasti internetu a počítačů obecně. Máme novou ministryni informatiky, zákon o elektronických komunikacích vchází v platnost, e-mailové servery se předhánějí v gigabytech a Google zavádí nové služby.

Poslední dobou je událostí spojených s internetem, broadbandem a dalšími technologiemi opravdu požehnaně. Rozhodli jsme se proto vždy ke konci každého měsíce publikovat článek shrnující zásadní události v oboru. Tento měsíc se stalo tolik událostí, že je nutno vyfiltrovat ty skutečně důležité, které ovlivňují každého uživatele internetu.

Telefonica koupila Český Telecom

Vláda expremiéra Grosse schválila prodej Českého Telecomu španělské společnosti Telefonica. Prodej se uskuteční postupně, prozatím Telefonica složila na vázaný účet Fondu národního majetku deset procent z kupní ceny – tedy 8,3 miliardy Kč. Celková cena, za kterou byl Telecom prodán, činí 82,6 miliard Kč. Důležitou součástí Telecomu je mobilní operátor Eurotel, který má velmi zajímavé zisky i postavení na trhu. Otázkou je, jakým směrem Telefonica tento kolos povede. Další záležitostí je zužitkování vybrané částky státem ve prospěch nás občanů.

Máme novou ministryni informatiky

Ministryní informatiky se stala náměstkyně bývalého ministra Vladimíra Mlynáře, Dana Bérová. Kandidaturu Bérové podpořila Unie svobody – DEU. Bérová není členkou této strany a ani do strany vstupovat nehodlá. Dana Bérová vystudovala VŠE obor automatizované systémy řízení a dále žurnalistiku na Karlově univerzitě. Bérová se prozatím živila jako ekonom, zhruba 8 měsíců působí na ministerstvu informatiky. Možná je škoda, že ministra nedělá skutečný odborník přes IT, který má komplexně velký rozhled v oboru.

Gigové maily na postupu

Dva měsíce po svátku sv.Valentýna se na uživatele freemailů Centrum a Seznam usmálo štěstí a ukázala se laskavost ze strany poskytovatelů těchto služeb. Centrum oznámilo možnost rozšíření prostoru v e-mailové schránce na 2 gigabyty. Hned na to oznámil Seznam, že rozšíří také schránky na 2 GB. Nakonec se přidal i Atlas s rozšířením svých schránek ze 300 MB na 1 GB. Jak dlouho se asi freemaily budou předhánět? Kde to vše skončí? Běžnému uživateli prý dostačuje 30 MB.

Pro úplnost dodejme, že Volný nabízí 100MB schránky a Tiscali 50 MB prostoru.

Zákon o elektronických komunikacích vchází v platnost

V neděli 1. 5. 2005 vejde v platnost nový zákon o elektronických komunikacích. Mimo jiné se rozšiřuje záběr zákona z telekomunikací na elektronické komunikace, dále se mění působnost regulátora a jeho povinnosti. V neposlední řadě jde o přenositelnost mobilních čísel mezi operátory. Jak vše dopadne, ukáže čas, ale přenositelnosti v praxi se asi hned tak nedočkáme.

Google zavádí historii hledání

Velmi užitečnou funkcí pro uživatele vyhledavače Google je historie hledání. Tato funkce si pamatuje nejen vyhledávané výrazy, ale i odkazy, na něž jste kliknuli. Můžete se tedy zpětně vracet k již jednou hledaným stránkám, a to prakticky odkudkoli. Důležitá je registrace služby a následné zalogování. Vše lze provádět přes webovou adresu http://www.google.com/searchhistory.

2. 5. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...