Úvod > Články > Budoucnost internetu v letadle či autobuse

Budoucnost internetu v letadle či autobuse

Internet se rozšiřuje doslova kosmickou rychlostí. Přichází doba, kdy jej budeme mít k dispozici na každém kroku.

Vlaky s přípojkou na internet jsou dostupné i na Českých drahách, ale brzy se dočkáme internetu i v letadlech nebo autobusech.

Dobrým příkladem rozšiřování internetu je situace na Vysoké škole báňské v Ostravě. Téměř ve všech učebnách je dostupné Wi-Fi a majitelé notebooků z řad studentů a učitelů se tak v areálu školy mohou připojit na internet prakticky odkudkoli. Ti, co notebook nemají, mohou využít tzv. kiosky – což jsou speciální kompaktní počítače s internetem, přítomné na chodbách a v halách školy.

Internet v letadle již funguje

Společnost Lufthansa nabízí na některých linkách z Německa do USA připojení k internetu. Jde o dost rychlé připojení – není tedy problém poslouchat rádio nebo vést internetovou telefonii. Nic ale není zadarmo – služba stojí v rámci jednoho letu asi 700 Kč. Samozřejmě musíte disponovat vlastním notebookem. Boeing, významný výrobce letadel, začal zařízení pro připojení na internet montovat do nových letadel. Konkrétně jde o satelitní anténu umístěnou na střeše stroje.

Telefonování mobilem v letadle je dalším krokem k přiblížení běžných technologií do nadmořské výšky deset tisíc metrů na mořem. Technologicky je vše připraveno, výrobci letadel, aerolinky i mobilní operátoři jsou dohodnuti. Zatím tkví problém jen v přepínání jednotlivých operátorů během letu. I toto je ale v řešení a předpokládaný start mobilní telefonie v letadlech je na konci roku 2006. Uvidíme, jak dalece je tento termín reálný.

Brouzdání v autobusech

Na začátek si povězme malý příběh z USA. Scott Paddock pracuje jako IT konzultant a každý den jezdí do práce autem stejnou trasu. Jednoho dne uvidí před sebou autobus, který má vzadu napsáno: „Pohodlné sedačky, police na zavazadla a bezdrátový internet“. Sáhne tedy do tašky pro notebook s cílem připojit se na internet pomocí bezdrátové sítě, která zcela jistě přesahuje hranice autobusu. Než tak učiní, musí prudce brzdit, neboť se před něj zařadil jiný řidič, se stejným úmyslem jako Paddock.

A nyní zpět do reálu České republiky. Existují zde společnosti, které na svých autobusových linkách zavedly první třídu. Ta se od běžné cestovní úrovně odlišuje koženými sedadly a displeji v opěrkách. Na tomto displeji si můžete ale pouze promítat filmy. Nic víc – nic míň. Je ale jasné, že časem toto stačit nebude. Již nyní k jízdence dostanete možnost strávit hodinu před odjezdem spoje ve firemní internetové kavárně. Nezbývá než věřit, že se internet časem přesune i do autobusu. Ovšem i zde určitě nepůjde o lokální bezdrátovou síť, tak jako v americkém modelu.

Závěrem

Všimněte si, jak nás internet obklopuje. Za chvíli bude všude, na zastávkách metra, v autobusech MHD, ve vlacích, v obchodních centrech, apod. Je to jeden z lepších dopadů globalizace.

21. 4. 2005

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.