Úvod > Články > Nasazování WiMax

Nasazování WiMax

Minule jsme poinformovali o stavu testování produktů a pilotních projektech v různých částech světa. Dnes se obecněji podíváme na souvislosti nasazování WiMax a na to, v kterých zemích/regionech a proč je o WiMax zájem.

Podle předpovědí In-Stat (únorová zpráva „Voice over WiMAX: The Key to Wireless Broadband Profitability?“) má v roce 2009 na celém světě WiMax využívat kolem 8,5 miliónu uživatelů. Z toho zhruba polovina bude také používat hlasové služby, tedy VoWiMax (Voice over WiMax). V metropolitních oblastech by WiMax před koncem dekády měl dosáhnout 15% podílu na trhu se širokopásmovými přípojkami.

Wimax má nabízet hned několik různých typů produktů:

  • pevná bezdrátová řešení s anténami pro vnější použití založené na 802.16-2004 – pro backhaul mobilních sítí a hot spots, rychlé připojení podniků a špičkový domácí přístup k Internetu (širokopásmové připojení, VoIP) – na trhu koncem 2005;
  • pevné připojení prostřednictvím menší antény pro vnitřní použití založené na 802.16-2004 – pro širší pokrytí domácností širokopásmovým bezdrátovým připojením, s možností samoinstalace koncovým zákazníkem -  na trhu 2006;
  • produkty pro mobilní připojení – mobilní terminály podporující pohyb a přesun mezi různými buňkami WiMAX (založené na 802.16e) - na trhu 2007/2008;
  • produkty pro smyčkové sítě (meshed, multi hop; založené na 802.16f), kde zákaznická stanice může současně pracovat jako základnová stanice a předávat provoz od jedné zákaznické stanice jiné zákaznické stanici.


Na WiMax se různé země dívají různě a není to jen o tom, zda je země na čele žebříčku penetrace širokopásmových přístupových sítí, nebo někde na jeho chvostu. Analytici se většinou zaměřují na specifickou situaci v USA, kde se nasazení WiMax bude řídit výhradně na základě výše možného zisku pro provozovatele (WiMax se může ukázat pro některé provozovatele levnější než poskytování DSL). Amerika sice není moc spokojena s rychlostí nasazování širokopásmového přístupu, ale jejich situace je přesto záviděníhodná: podle Yankee Group má 85% domácností k dispozici širokopásmovou přípojku a 70% si dokonce může vybrat mezi DSL a kabelovou přípojkou.

Proto se zde nepředpokládá velký zájem o WiMax: podle In-Stat (lednová zpráva „WiMAX: The Rebel Broadband“) jej zřejmě bude využívat jen zanedbatelná 3% uživatelů do roku 2009. Přitom kompletní náklady na vybudování celonárodní WiMax sítě (s pokrytím 90% kontinentální populace v USA) by dosáhly hodnoty 3 miliard dolarů (za poloviční cenu lze ale dosáhnout až 75% pokrytí), takže lze spíše předpokládat nasazení někde v příměstských oblastech a na venkově, kde je tradičně „komunikační obslužnost“ nízká. Úspory, které podle In-Stat může WiMax přinést, znázorňuje následující obrázek:

V amerických městech je o bezdrátové metropolitní pokrytí sice velký zájem, ale zatím se jedná primárně o využití Wi-Fi sítí v topologii mesh (více též v článku Městské Wi-Fi sítě: ano, či ne?). Mezi provozovateli, kteří se na WiMax chystají, je například Sprint, jakmile bude mít k dispozici příslušné licence na kmitočtové spektrum. Spuštění bezdrátové služby ale nenastane zřejmě dříve než v roce 2008, kdy už bude možné nasadit podporu pro mobilní uživatele.

Mezi asijskými zeměmi, které předběhly USA v širokopásmových přípojkách, se nedívají na širokopásmový bezdrátový přístup nijak skepticky, spíše naopak. Nasazení BWA se vážně chystá v Koreji, kde mají ovšem svojí verzi WiMax, pod označením WiBro (více v článku WiBro: bratříček WiMax).

Japonci se pouštějí do WiMax ve velkém: japonské hlavní město se chystá již letos nasadit metropolitní síť na bázi WiMax. V Tokiu se chystá zanedlouho spustit pilotní projekt americký Airspan ve spolupráci s japonským výrobcem Yozan. Konkrétně Airspan dodá základnové stanice (řada AS.MAX) a CPE (EasyST a ProST) a Yozan bude provozovat síť MetroZone nabízející hlasové, video a datové širokopásmové služby. Komerční spuštění služby se předpokládá v posledním čtvrtletí letošního roku. Celá síť pro komerční spuštění má sestávat z 600 základnových stanic a má získat v průběhu prvního roku nabídky stovky tisíc uživatelů. Plánuje se také záhy rozšíření o podporu mobilních uživatelů pomocí technologie 802.16e.

V Evropě je zájem o WiMax zdánlivě vlažný, ale velcí telekomunikační provozovatelé jako France Telecom, Deutsche Telecom i British Telecom již spustili své pilotní projekty, což mluví za vše: využít bezdrátový přístup tam, kam DSL nedosáhne, nebo kde je DSL dražší. Specifickými regiony jsou rozsáhlé země jako Brazílie a země s obecně nízkým rozšířením pevných sítí, kde nasazení WiMaxu bude diktovat především zájem o telefonní služby.

Ceny přípojek na bázi WiMax jsou také zatím ve hvězdách, ale musí se samozřejmě vejít do běžných cen za rychlý přístup k Internetu. Ty se dnes pohybují mezi 30 až 60 dolary měsíčně, vyšší cena se platí ve venkovských oblastech nebo za prémiové služby jako VoD (Video on Demand). I když lze předpokládat, že ceny půjdou dolů, za WiMax s přidanou hodnotou v podobě mobilní podpory budou zhruba na této současné úrovni v roce 2007.

Příště: konkurence v přístupových a bezdrátových sítích

 

4. 4. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...