Úvod > Články > WiMax si razí cestu na trh

WiMax si razí cestu na trh

V poslední době se roztrhl pytel s oznámeními nejrůznějších firem, jak „půjdou do WiMaxu“. A to je jen dobře, protože po dlouhém období napjatého očekávání, kdy už začali vystrkovat růžky skeptikové a odpůrci, se tato moderní širokopásmová bezdrátová technologie stává pomalu realitou.

Před nedávnem se zde mihla krátká informace o WiMax. Bylo by ale dobré se na WiMax a jeho první nesmělé krůčky podívat podrobněji: kdo co vyrábí a kde se co chystá, nebo dokonce již běží. Připomeňme, že jako WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) se označuje širokopásmový bezdrátový přístup (BWA, Broadband Wireless Access) založený na normě IEEE 802.16, schválené po mírných změnách oproti předchozí variantě (802.16a) v polovině loňského roku.

Schůdnější označení pro tuto lákavou alternativu k pevným rychlým přípojkám k Internetu, jako xDSL nebo kabel, se ujalo díky WiMax Foru, které má za dva roky od svého vzniku pod svými křídly už přes dvě stovky výrobců a provozovatelů. Stará se nejen o propagaci technologie, ale zejména připravuje certifikaci zařízení podle vybraných prvků z normy (v zásadě všech povinných funkcí). Testovací a certifikační laboratoře WiMax fora jsou připraveny ve Španělsku a první testování vzájemné spolupráce produktů podle normy se – s půlročním zpožděním - připravuje na letošní léto.

O technologii jsme již na stránkách tohoto serveru hovořili: Reálné kroky směrem k WiMAX, Bude WiMAX konkurencí xDSL? Část II  a Bude WiMAX konkurencí xDSL? Část I. Připomeňme, že WiMax pracuje principiálně na kmitočtech mezi 2 a 11 GHz. Pro komerční využití se počítá především s pásmem 3,5 GHz, neboť pro provozovatele jsou bezlicenční pásma jako 2,4 GHz jako příliš zarušená a nevhodná pro poskytování spolehlivých služeb. WiMAX bude v počátcích pracovat jako vícebodový spoj mezi základnovou stanicí a více CPE (Customer Premises Equipment) rychlostí několika Mbit/s, a to v dosahu 5-8 km, bez nutnosti přímé viditelnosti (NLOS, Non-Line-Of-Sight).

Zopakujme, co jsou stále hlavní klady WiMax oproti současným technologiím a proč se vkládají do WiMax velké naděje: nízké investiční náklady do síťové infrastruktury, možnost práce v režimu NLOS a v pásmech jak licenčních, tak bezlicenčních. Otázkou zůstává, jak velký trh s BWA může být z hlediska zájmu uživatelů a kolik provozovatelů se v něm uživí. Podobně jako v případě ostatních širokopásmových technologií se hledá jakási killer application, ale WiMax staví na tom, že dokáže zvládnout nejrůznější typy provozu, služeb i aplikací. Mnozí sázejí na hlas (VoIP) po WiMaxu, což může být zajímavé tam, kde hlasové služby chybí nebo jsou příliš drahé.

Jakkoli ještě není na trhu ani „základní“ WiMax, již se všichni těší na jeho rozšíření v podobě IEEE 802.16e, které nabídne širokopásmový přístup pro pevné, „nomádské“ i mobilní uživatele bez potřeby přímé viditelnosti na základnovou stanici. O tomto mobilním rozšíření a konkurenčních technologiích si něco řekneme na závěr minisérie věnované WiMax.

Času od schválení zásadní normy již uplynulo poměrně dost na to, aby se výrobci dnes již mohli pochlubit nejen prvními vlaštovkami v podobě produktů, ale zejména prvními nasazeními technologie v praxi.

Čipy jsou k dispozici

Trh doznal určitého zdržení kvůli nedostatku základních čipových sad pro CPE. Intel jako přední zájemce a propagátor technologie nakonec poněkud zklamal svojí pomalostí s přípravou čipů, ale k dnešnímu dni již potvrdil svoji připravenost dodávat čipy Rosedale pro masovou výrobu zákaznických zařízení.

Konkurence mezi výrobci čipů pro WiMax není velká, ale rozhodně zajímavá: vedle Intelu zde najdeme mezinárodní zastoupení Fujitsu Microelectronics (Japonsko), Sequans Communications (Francie) a Wavesat (Kanada).

Wavesat právě oznámil dokončení vývoje čipu pro vyspělý přenos hlasu po WiMax. Technická specifikace má být k dispozici na letošním Broadband Wireless World Show, které se uskuteční v dubnu v Las Vegas.

Společnost Athena Semiconductors rovněž oznámila svojí novou rodinu RFICs (Radio Frequency Integrated Circuits) pro WiMax a jeho korejskou variantu WiBro (viz článek WiBro: bratříček WiMax). Zařízení ponesou označení ATS90xx a budou určena pro venkovní použití. Některá budou moci podporovat buď WiMax nebo WiBro, levnější budou specificky určena pro jednu z těchto technologií. Všechna budou vybavena programovatelnou šířkou pásma až do 40 MHz, a to v pásmech 2,3-2,5 GHz, 4,9-5,35 GHz a 5,47-5,85 Ghz. V počátcích lze předpokládat u WiMaxu využití v pásmu 5,725-5,85 GHz a WiBro v pásmu 2,3-2,4 GHz.

„WiMax“ produkty

Dobré forum pro zveřejnění novinek kolem WiMaxu byly letos kongresy a výstavy jako  WCA Symposium, 3GSM World Congress a CTIA Wireless 2005. Na první akci Siemens oznámil svůj první produkt pod označením SkyMAX. Na druhé akci zase prezentovala Motorola v prototypech svou produktovou řadu Canopy, která pokrývá jak základnové stanice, tak zařízení u zákazníka. Produkty by měly být jako certifikované k dispozici na trhu začátkem příštího roku. CPE má být určeno jak pro vnitřní, tak pro venkovní použití a má podle očekávání podporovat širokopásmové datové, hlasové (VoIP, Voice over IP) i video přenosy. Pro stávající řadu Canopy Motorola představila Advantage Subscriber Module, který je určen pro instalaci samotným zákazníkem, kterému nabídne propustnost 14 Mbit/s s latencí 5-7 ms. Plná podpora WiMax má být možná prostřednictvím softwarovým upgradem.

Nortel a LG Electronics budou společně vyvíjet produkty pro WiMax ve vhodné kombinaci specializací obou firem: paketové přenosové sítě a OFDM/MIMO (Orthogonal Frequency Division Multiplexing/Multiple In, Multiple Out). Budou se zaměřovat na produkty podle budoucí normy 802.16e, pro něž předpokládají pilotní projekty již v druhé půli následujícího roku. Trh s WiMax zaznamenal i další společné podniky a dohody na výrobě zařízení, např. Alcatel a Alvarion.

Airspan má k dispozici portfolio s názvem AS.MAX, které sestává ze dvou CPE s čipy od Intelu, zatímco základnová stanice používá čipové sady od PicoChip Designs a Sequans Communications. Airspan také uzavřel dohodu o spolupráci s britským Marconi.

Společnost BelAir Networks právě přišla na světlo se svojí architekturou pro bezdrátové sítě WiMax pod označením WMSA (Wireless Multi-Service Architecture), podporující vysokou kvalitu hlasových, datových i video přenosů v metropolitních oblastech z využitím Wi-Fi, WiMax i 3G. Integrace různých technologií je zřejmě ideální pro provozovatele, aby nemuseli budovat zcela novou síť. Řešení v podstatě používá jako páteřní síť smyčkovou topologii (mesh) vyhrazených dvoubodových spojů pro vysokou kapacitu a nízkou latenci, takže se může pochlubit prvním komerčním vydáním mesh sítě typu WiMax. Toto řešení je ale určeno pouze pro počáteční nasazování WiMax do kombinace s Wi-Fi, později se počítá s čistým systémem WiMax. Mikrobuňky se budou nasazovat do husté zástavby a budou se propojovat s makrobuňkami WiMax prostřednictvím dvoubodových spojů opět na bázi WiMax.

O cenách zařízení se moc často nehovoří, ale stále platí snaha srazit cenu CPE hluboko pod 500 dolarů (Motorola cílí dokonce pod 300 dolarů) a pod 15 tisíc dolarů za základnovou stanici.

Příště: pilotní projekty a souvislost s testováním

28. 3. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.