Úvod > Články > Audio a video streaming na LIVE.ATLAS.CZ

Audio a video streaming na LIVE.ATLAS.CZ

Počet uživatelů broadbandového připojení k internetu v České republice neustále stoupá, což jistě těší poskytovatele tohoto typu připojení, ale i poskytovatele obsahu. Jedním z největších poskytovatelů obsahu na českém internetu pro uživatele s broadbandovým připojením je portál LIVE.ATLAS.CZ, společný projekt firem Pozitiv, s.r.o. a Atlas.cz., a.s.

Co na LIVE.ATLAS.CZkonkrétního naleznete?

Rádia

Na LIVE.ATLAS.CZ naleznete internetové vysílání téměř 50 rádií, např. Českého rozhlasu, Evropy 2, Frekvence 1, Radia Blaník či sítě rádií Kiss. Pozitiv technicky zabezpečuje vysílání těchto rádií s využitím streamingové technologie Windows Media společnosti Microsoft. LIVE.ATLAS.CZ spustil internetové vysílání FM rádií jako první v ČR už v roce 1998 a od té doby počet uživatelů neustále narůstá až na současných cca 150.000 unikátních uživatelů za měsíc. Posluchači mají na výběr z několika kvalit zvuku od kvality 16 kbps pro připojení přes GPRS až po 128 kbps blížící se kvalitě CD pro ADSL nebo kabelové připojení. U některých rádií, např. Radio Life, Radio Trnkobraní se zobrazují v Live přehrávači názvy právě hraných skladeb a jména interpretů a u Českého rozhlasu 2, Českého rozhlasu 3 aČeského rozhlasu 6 se zobrazují názvy pořadů.

Živé přenosy

Tato služba umožňuje návštěvníkům portálu shlédnout živě v reálném čase různé konference, sportovní či společenské akce. Pokud se nějaké akce nemůžete zúčastnit osobně, spustíte si na webu přenos a díváte se stejně jako v televizi. Při sledování živých videopřenosů plně využijete kapacitu svého broadbandového připojení a nejlépe ověříte kvalitu svého internetového připojení v praxi. Na LIVE.ATLAS.CZ bylo odvysíláno již přes 200 živých přenosů a jejich počet rychle narůstá s rostoucím zájmem organizátorů různých akcí o tuto službu.

Filmy a video na přání

Samostatnou zajímavou sekcí jsou filmy a to zejména amatérské filmy, které jsou zde v plné délce a dále filmové upoutávky a ukázky. V případě spolupráce s různými filmovými festivaly dočasně přibývají ukázky z festivalových filmů, nyní např. FEBIOFEST 2005. V minulosti to byly např. ukázky z filmů MFF Karlovy Vary. Video na přání obsahuje zejména videozáznamy živých přenosů, ale také rozhovory s různými umělci, videozáznamy hudebních akcí a koncertů či videa se sportovní tématikou.

Poslechni si

Pokud Vás zajímá hudba a chcete si poslechnout ukázky z nových CD před jejich zakoupením je to služba přesně pro Vás. Díky spolupráci s většinou hudebních vydavatelství na našem trhu vzniká databáze CD s ukázkami v délce 30 sekund z každé skladby. V tuto chvíli služba obsahuje ukázky z více než 3000 skladeb a jejich počet rychle narůstá. Součástí Poslechni si je i žebříček nejoblíbenějších CD.

Webkamery a počasí

Chcete vidět jak to vypadá ve studiu rádia nebo jestli svítí v Brně sluníčko? V tom případě se podívejte na webkamery, které LIVE.ATLAS.CZprovozuje. Webkamery snímají v realném čase obraz a posílají je na Windows Media server, ke kterému se pak vy jako diváci připojujete. Nejde o statické obrázky, které jsou obnovovány jednou za sekundu či několik sekund, ale jde o plynulý obraz podobně jako v případě živých internetových přenosů.

Nakonec se zastavme ještě u velmi oblíbené, praktické služby, kterou je denně aktualizovaná videopředpověď počasí připravovaná společností Meteopress, spol. s r.o. ve spolupráci s LIVE.ATLAS.CZ. Tato předpověď je profesionálně zpracována v televizní grafice a přináší tak de facto televizní vysílání do prostředí internetu.

Závěrem

LIVE.ATLAS.CZ připravuje spuštění dalších rádií a mnoho zajímavých přenosů v následujících týdnech a měsících, zejména přenosy z filmových festivalů FEBIOFEST 2005 aOneWorld 2005. Uživatelé rychlého internetu se tak mají rozhodně na co těšit.

23. 3. 2005

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...