Úvod > Články > Velké letní navyšování rychlostí ADSL

Velké letní navyšování rychlostí ADSL

Společnost Telekom Austria Czech Republic oznámila zrychlení připojení k internetu ― jako první z poskytovatelů ADSL bude nabízet připojení s downloadem 16 Mbit/s. Zrychlení oznámily i další společnosti.

V poslední době poklidné vody českého trhu s internetovým připojením přes ADSL svou tiskovou zprávou dnes oficiálně rozčeřil Telekom Austria Czech Republic (TACR) ― na trhu známý pod značkou Volný ―, když teď slíbil zrychlení internetu. 16 Mbit/s ve směru k zákazníkovi bude brzy přitom dostupné za velice příznivou cenu. Tisková zpráva společnosti začíná slovy, že „Telekom Austria Czech Republic bude jako první na českém trhu nabízet zákazníkům internet s rychlostí 16 Mbit/s“ ― to není tak docela pravda, protože mnohé společnosti, ať už lokální či středně velcí poskytovatelé internetového připojení např. přes optiku (FTTx), nabízejí už standardně i větší rychlosti ― a například náš největší kabelový operátor nabízí internetové připojení pro domácnosti s rychlostí i 20 Mbit/s. Prvenství Volného se tak vztahuje na trh s ADSL, kde doposavad nejvyšší rychlost pro domácnosti nabízely Radiokomunikace v produktu Premium ADSL 10 240/512 kbit/s (varianty služeb Premium jsou vedeny přes vlastní síť této společnosti; varianta ČRa Classic ADSL vedená v síti O2 nabízela maximální rychlost 8 192/512 kbit/s).

16 Mbit/s i v nahé variantě

Teď však k nové nabídce Volného. Rychlostní varianta 16 Mbit/s bude dostupná už v pondělí 18. srpna. Zákazníci, kteří si ji objednají, za ni měsíčně zaplatí 669 Kč, což je zhruba stejně jako dnes za čtyřikrát pomalejší službu Volný Internet 4M (přes telefonní linky O2, takže se ještě musí připočíst příslušné poplatky).

Když jsme u sítě O2, tak musíme také připomenout, že Volný už nějakou dobu nabízí ve své síti připojení přes ADSL i bez nutnosti placení telefonní linky. Tato odrůda nabídky ADSL s označením „EXTRA“ sice vyjde dráž, ale i tak se leckomu může zamlouvat. Nahé ADSL v podání Volného s novou rychlostí 16 Mbit/s vyjde zákazníka na 929 Kč.

To však není ze strany Volného vše ― kromě toho, že zákazníkům připraví připojení s rychlostí 16 Mbit, chystá se i nabídnout připojení s rychlostí 8 Mbit/s (opět download) za cenu blížící se ceně čtyřikrát pomalejších variant konkurenčních společností.

"Vysokorychlostní připojení se těší mezi českými uživateli stále větší oblibě a my se setkáváme s kontinuálním nárůstem zájmu ze strany zákazníků. Nově proto budeme nabízet nejenom zrychlení na 16M, ale také připojení 8M za cenu obdobnou, jakou má dnes 2M u konkurence, čímž se připojení 8M stane nejlevnějším na českém trhu,“ říká Franz Bader, místopředseda představenstva a Chief Marketing Officer Telekom Austria Czech Republic.

Zrychlování oznamují i další

Zrychlování internetového připojení přes ADSL není ze strany Volného žádnou spontánní akcí ― největší čeští poskytovatelé ADSL se na zrychlování domlouvali už dříve (někteří všímaví čtenáři tohle proklamovali už před nějakou dobou i v našem diskusním fóru), ovšem dochází k němu až v těchto dnech.

Původně plánované zrychlování na všech frontách mělo nastat až od 1. září, ale kvůli netrpělivému Volnému informace o zrychlování přišly trochu dříve. Od 1. září totiž Telefónica O2 chystá změnu velkoobchodní nabídky ADSL připojení ― a změna se bude týkat právě navýšení rychlosti na 16 384/768 kbit/s. Zrychlení se tedy dotkne i zákazníků dalších operátorů, kteří přeprodávají ADSL od T/O2. I když ke změně ve velkoobchodní nabídce Telefónicy O2 dojde až od 1. září, zmíněný Volný si zrychlení v rámci své vlastní sítě může dovolit už nyní. Je ale možné, že i Telefónica O2 svým zákazníkům rychlejší internet nabídne ještě před začátkem září.

Jen chvíli poté, co zrychlení oznámil Volný, vydala tiskovou zprávu i společnosti GTS Novera. Ta oznamuje v zásadě totéž co Volný: GTS nově nabídne internetové připojení s rychlostí 16 Mbit/s. Kromě toho dojde k redukci počtu rychlostních variant, takže se bude kromě 16 Mbit/s nabízet už jen připojení s downloadem 8 Mbit/s. Ze čtyř variant zůstanou tedy jen tyto dvě, a to aniž by došlo k zvýšení cen: rychlosti 8 Mbit/s a 16 Mbit/s budou nabízeny za dosavadní ceny variant s rychlostmi 2 Mbit/s a 4 Mbit/s, tedy 395 Kč, resp. 595 Kč (470 Kč, resp. 709 Kč s DPH).

„Připravujeme úpravu nabídky rychlostních variant, která přinese její zjednodušení. Změna se týká všech služeb, jejichž součástí je připojení k internetu přes ADSL. Příznivou zprávou je, že i přes razantní zvýšení přenosových rychlostí zůstanou zachovány současné ceny,“ říká Pavel Brabenec, ředitel divize produktů a projektového řízení společnosti GTS Novera. Kompletní nabídka bude ADSL bude představena začátkem září.

Zrychlení plánují i Radiokomunikace, ale jejich tiskové centrum zatím mlčí. Dá se však předpokládat, že jejich nabídka se ponese v duchu změn ostatních telekomunikačních společností. K určitým změna však v Radiokomunikacích došlo, viz nedávnou zprávu o slevách: Prémiové ADSL od ČRa až o 40 % levněji.

Na úplný závěr malá poznámka ohledně rychlosti uploadu ― ani jedna z tiskových zpráv nic o navyšování v tomto směru nehovoří, rychlosti pravděpodobně zůstanou na stejných hladinách, což značí, že jen vzrůstá asymetrie mezi rychlostmi v ADSL („A“ jako asymetrické DSL...“).

14. 8. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...