Úvod > Články > Multimediální obsah pro broadband na českých webech

Multimediální obsah pro broadband na českých webech

Tak jste si domů pořídili broadband, jedno jestli ADSL, internet přes kabelovku či přes mobil, a teď, co s tím? Je někde na internetu něco, samozřejmě legálního, co by stálo za to? Ano, je...

Rádio


Jednou z možností, jak se vyřádit na internetu při vyšší šířce pásma, je pustit si nějaké rádio – buď klasické, nebo jen internetové. Většinou vysílají ve třech hlavních formátech – pro Windows Media Player, Real Player nebo pro MP3 Player.

Český rozhlas má pro všechny tři tyto možnosti na svém portálu ikonku Živé vysílání, další rádia z celé republiky najdete souhrnně zde, a to včetně těch pouze vysílajících přes internet.

Když pak zkusíte do nějakého vyhledávače (např. Google.com) zadat slovní spojení „live radio“, jistě najdete i další odkazy na rádia, vysílající z Ameriky, Austrálie, ale také třeba jedno rádio vysílá z Aljašky a jedno ze severního pólu! Můžete najít i rádia, rozdělená podle obsahu – tedy můžete si pouštět písničky jen z oblasti blues, jazzu, nebo rocku, rapu, vážné hudby, z 50. let, ambient, hlasy přírody, gregoriánské chorály a mnohé a mnohé další...

Televize


Stejně tak různé televizní společnosti vysílají nebo ukládají do archivu některé své pořady. A to včetně těch českých – jak Česká televize, Prima i Novanabízejí vstup do archívu televizních novin, různých zpravodajských pořadů, pustit si předpověď počasí, kuchařské rady... Ale vše jen z vlastní produkce té které televize, nikdy nejde sledovat filmy nebo seriály, na jejichž internetovou distribuci žádná televize nemá právo.

A pokud zase využijete internetových vyhledávacích služeb, najdete jistě i zahraniční, převážně tedy americké, televize, jež podobné zpravodajství a pořady také vysílají.

Filmy


Ačkoliv širokopásmový internet zhruba 10 % uživatelů využívá k nelegálnímu stahování filmů přes P2P služby, existuje i legální nabídka. U nás pro své zákazníky nabízí Český Telecom portál StarZone, kde je možné si za minimální poplatek stáhnout filmy, převážně české, v nabídce jsou nově i televizní pořady.

Něco podobného nabízí i Tiscali v sekci Multimédia, kde jsou v nabídce upoutávky na nejnovější, ale i starší filmy, případně různé reklamy nebo amatérské filmy.

Podobných internetových stránek je na internetu velké množství a zase stačí jen chvíli hledat – většinou najdete zajímavé, i když amatérské filmy, existuje dokonce stránka s trailery na filmy, které nikdy neexistovaly a existovat nebudou.

Hry


Širokopásmového internetu lze využít i pro hraní her – a to buď on-line třeba na GameZone, nebo si jde dokonce stáhnout plné hry zdarma třeba zde.

Chat

Rádi si povídáte s druhými uživateli internetu? Pak se vám nabízí nepřeberné množství diskuzních fór a místností, stačí zabrousit na stránky různých providerů (Seznam, Volný, Tiscali, Atlas atd. atd.), případně na specializovaných webech jako kupř. Rodina.cz, kde řeší své problémy rodiče, maminky, těhotné ženy, ale i otcové.

Fotoalba


Další možností, jak si užít širokopásmového připojení, jsou fotogalerie. Doma jste na digitální foťák udělali spoustu snímků. Ale co s nimi doma v počítači? Díky opět různým providerům je můžete sdílet s ostatními uživateli, případně si rovnou z internetu objednat jejich vyvolání na fotografický papír.

On-line kamery


Nebo byste se rádi podívali do zahraničí z tepla svého křesla u počítače? Stačí do vyhledávače zadat „live camera“ nebo „webové kamery“ a podívat se třeba na Řím (některé kamery, využívající technologii WebView, dokonce můžete na dálku ovládat a přibližovat či oddalovat obraz, hýbat kamerou doleva doprava, využít přednastavených pozic), pláž v Los Angeles na Santa Monice, kde se točil seriál Pobřežní hlídka, samozřejmě mnohé kamery jsou i v České republice. A pokud jste řidiči, jistě oceníte kamery na důležité dopravní tepny a uzly v Praze nebo na jiných silnicích.

Jak vidno, multimediálních využití je velké množství, a jde přitom jen o výběr, jak širokopásmového připojení využít. Jistě si najdete i vy to svoje.

14. 2. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.