TV-Over-DSL 2005 se hojně hovořilo o možnostech přenosu TV vysílání a videa po měděných místních smyčkách. Velcí výrobci jako Alcatel a Siemens Communications Group tvrdí, že současné technologie umožňují prakticky cokoli, menší hráči tak velkorysí nejsou a poukazují na technické nedostatky, záležitosti kolem práv na obsah a nejasnosti kolem STB, které mohou snadno podrazit nohy poskytovatelům služeb. Otázkou zůstává, jak má vypadat STB budoucnosti: hloupé nebo inteligentní zařízení? A má PVR být její součástí ve formě pevného disku, nebo má být samostatným zařízením?"/>TV-Over-DSL 2005 se hojně hovořilo o možnostech přenosu TV vysílání a videa po měděných místních smyčkách. Velcí výrobci jako Alcatel a Siemens Communications Group tvrdí, že současné technologie umožňují prakticky cokoli, menší hráči tak velkorysí nejsou a poukazují na technické nedostatky, záležitosti kolem práv na obsah a nejasnosti kolem STB, které mohou snadno podrazit nohy poskytovatelům služeb. Otázkou zůstává, jak má vypadat STB budoucnosti: hloupé nebo inteligentní zařízení? A má PVR být její součástí ve formě pevného disku, nebo má být samostatným zařízením?" />
Úvod > Články > Otázky kolem IPTV: STB a xDSL

Otázky kolem IPTV: STB a xDSL

Na nedávné konferenci TV-Over-DSL 2005 se hojně hovořilo o možnostech přenosu TV vysílání a videa po měděných místních smyčkách. Velcí výrobci jako Alcatel a Siemens Communications Group tvrdí, že současné technologie umožňují prakticky cokoli, menší hráči tak velkorysí nejsou a poukazují na technické nedostatky, záležitosti kolem práv na obsah a nejasnosti kolem STB, které mohou snadno podrazit nohy poskytovatelům služeb. Otázkou zůstává, jak má vypadat STB budoucnosti: hloupé nebo inteligentní zařízení? A má PVR být její součástí ve formě pevného disku, nebo má být samostatným zařízením?

Hybridní STB se začínají pomalu ujímat na trhu. IPTV se totiž neomezuje pouze na řešení potíží s přenosem videa po místních smyčkách, takže hybridní STB mohou podporovat jak kabelové a digitální satelitní video služby, tak IP služby. Podle předpovědí společnosti The Diffusion Group  má objem trhu s hybridními STB dosáhnout do pěti let 17 miliónů. Počet uživatelů IPTV by se měl výrazně změnit ze současného čtvrt miliónu na 37 miliónů do roku 2010. A dvě třetiny z nich by právě měly podle všeho využívat hybridní STB. Prostřednictvím IPTV se televizor s přídavná zařízení stávají terminálem moderního propojeného domova.

Poskytovatelé služeb IPTV už nebudou pouze telekomunikační provozovatelé, ale provozovatelé digitálních satelitních i terestrických sítí, a samozřejmě kabeloví provozovatelé. V Evropě již celá řada měst vyhlásila soutěž na návrhy projektů TV/DSL, mezi prvními jsou to Holanďané a Španělé.

Evropské diskuse se ovšem zdají jako plácání do vody ve srovnání se světem. Např. V Hong Kongu nabízejí TV/DSL již od podzimu 2003 a službu využívá přes 300 tisíc uživatelů. Ovšem i v dalších asijských zemích jako Japonsko, Korea nebo Taiwan se nebavíme o TV/ADSL, ale o využití mnohem rychlejší VDSL, které má sice menší dosah, ale to právě místním podmínkám hustého osídlení perfektně vyhovuje. V Evropě se zatím všichni potýkají s pomalou ADSL a koketují maximálně s ADSL2+, které by mohlo poměrně slušně navýšit současnou kapacitu DSL přípojek.

Pro zajímavost: následující obrázek ze zprávy TDG Research IP Television: Business Case Analysis & Global Forecasts uvádí porovnání jednotlivých zemí na základě penetrace širokopásmových přípojek a placené TV jako základu pro rozvoj IPTV ukazuje. 
Další doporučené zdroje
IPTV World Forum

11. 2. 2005

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.