Úvod > Články > Poskytovatelé ADSL následují T/O2 a ruší FUP

Poskytovatelé ADSL následují T/O2 a ruší FUP

I další velcí telekomunikační operátoři se rozhodli pro zrušení datových limitů a aplikace FUP u svých služeb ADSL. Od dubna omezení připojení k internetu ruší Telekom Autria (Volný) a GTS Novera.

Dva velcí poskytovatelé vysokorychlostního připojení k internetu přes ADSL tak reagují na nabídku Telefónicy O2 Czech Republic, která zrušení datových limitů oznámila 10. března (více v příslušném článku).

Společnost Telekom Austria, která u nás vystupuje pod značkou Volný, ruší datové limity a aplikaci FUP u veškerých svých nabízených služeb ADSL. Zákazník doposud od Volného mohl využívat neomezený internet jen tehdy, pokud se nacházel ve vlastní síti tohoto operátora.

Druhý operátor, GTS Novera, rovněž FUP odstraňuje u všech služeb ― jedinou takto „zatíženou“ variantou připojení byla služba Novera DSL Fun, která tedy podle nových podmínek nebude již nijak omezena.

GTS Novera už loni v červnu zrušila datové limity u všech variant služby Novera duo expres a následovně pro své zákazníky připravila i „datové prázdniny“, kdy uživatelům ADSL nebylo od července až do září počítáno, kolik dat přijali a odeslali. Už tehdy se společnost ústy svého ředitele komerční divize nechala slyšet, že rozvoj neomezeného internetu je pro GTS Noveru prioritou.

„Jsme přesvědčeni, že zákazníci by neměli být v přístupu k internetu jakkoli omezováni. Proto jim nyní nabízíme absolutní novinku ― datové prázdniny, během kterých získají automaticky namísto dosavadního připojení s datovým limitem připojení nelimitované. Samozřejmě bez navýšení ceny. Rozvoj neomezeného připojení je naší prioritou. U služby Novera duo expres, která kombinuje hlasové služby a připojení k internetu, jsme proto datové limity již na počátku června zcela zrušili,“ říkal tehdy Tomáš Budník.

A dnes, při příležitost zrušení limitů, Miloš Mastník, ředitel divize strategie a produktů společnosti GTS Novera říká: „U produktů, jejichž parametry sami definujeme, jsme ke zrušení datových limitů přistoupili již vloni. Myslíme si, že uživatelé nemají být při využívání internetového připojení nijak omezováni, takže vítáme, že k tomuto názoru nyní dospěl i dominantní operátor. Konečně tedy budou všechny služby internetového připojení, které nabízíme, bez datového omezení.“

Právě v létě loňského roku jako první datové limity navýšila Telefónica O2 CZ až na trojnásobné hodnoty a následovala vlna změn i u dalších operátorů. Kromě výše zmíněných datových prázdnin u GTS Novery došlo i k navýšení limitů u Volného (taktéž až trojnásobně) a nejdále zašel kabelový operátor UPC, který limity zrušil úplně, byť ještě na konci června o plánech nechtěl moc mluvit. „Chystáme zásadní řešení, které bude přínosem pro zákazníky," řekl tehdy pro ČTK mluvčí UPC František Malina.
 
A opravdu, záhy se ukázalo, že zásadním řešením bylo naprosté zrušení limitů, což na našem trhu velkých hráčů byl krok nečekaný, ale očekávaný. Jak to tak vypadá, omezený internet (alespoň ten silně omezený) v Česku končí. Na řadě jsou ještě Radiokomunikace, jejichž strategie teď není známá a neví se, jestli se vydají stejnou cestou. Radiokomunikace sice nabízejí neomezené připojení v rámci služeb Premium ADSL, ale datový limit je stále aplikován u všech variant Classic ADSL.  Vzhledem k tomu, že tato služba je provozována v síti O2 není nepravděpodobné, že limity zmizí jako u ostatních operátorů.

14. 3. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.